Na hlavný obsah

Nemecko presunie systém Patriot zo Slovenska do Litvy. Strážiť má samit NATO

Na Sliač sa zrejme nevrátia.

Nemecko presunie systém Patriot zo Slovenska do Litvy. Strážiť má samit NATO
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Nemecko oznámilo, že presunie svoj systém protivzdušnej obrany Patriot, ktorý chráni slovenské územie, do Litvy. Ten má strážiť blížiaci sa júlový samit NATO vo Vilniuse. Podľa vyhlásenia generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie Jensa Stoltenberga sa očakáva, že tam členské štáty schvália viacročný asistenčný program pre Ukrajinu.

Štyri batérie systému Patriot sme dostali od Nemecka v marci minulého roka, hneď po začatí ruskej agresie na Ukrajine. Slovensko ich získalo ako náhradu za darované systémy S-300. Nemecké Patrioty teraz poputujú zo Sliača na samit vo Vilniuse.

Presunu systému Patriot sa venoval redaktor RTVS Boris Novotnák:

„Zároveň by mala byť ak sa nemýlim presunutá aj batéria z Poľska. Vilnius by mali chrániť tri batérie,“ informoval štátny tajomník Ministerstva obrany SR Marián Majer.

Patrioty, sa ale na Sliač zrejme nevrátia. „Najprv by mali tie systémy ísť do Vilniusu a potom pravdepodobne späť do Nemecka. V tejto chvíli by sme boli radi, ak by sa tieto systémy vrátili, ale musíme počítať s alternatívou, že sa tak nestane,“ dodal Majer.

Ministerstvo obrany sa o bezpečnosť slovenského vzdušného priestoru neobáva. Ostane nám ešte taliansky systém SAMP/T vo výcvikovom stredisku Kuchyňa, a čoskoro má pribudnúť aj lokálny systém MANTIS. Ten má podľa ministerstva obrany poskytnúť lokálnu ochranu infraštruktúry na východe Slovenska.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko