Na hlavný obsah

Nemôžeme dať súperovi príležitosť hrať desať presiloviek, vyčítal kapitán Hrivík

Slováci sú prvým tímom na šampionáte, ktorý obral Kanadu aspoň o bod.

Nemôžeme dať súperovi príležitosť hrať desať presiloviek, vyčítal kapitán Hrivík
Slovenská striedačka Foto: TASR

Slovenskí hokejoví reprezentanti majú za sebou tretie vystúpenie na MS 2023 v hokeji. Po Česku a Lotyšsku vykorčuľovali na ľad lotyšskej Riga Areny proti Kanade. Zverenci Craiga Ramsayho presvedčivo vzdorovali favoritovi turnaja počas celých šesťdesiatich piatich minút.

Rozhodnutie museli priniesť až samostatné nájazdy. V nich bol úspešnejší súper. Slováci tak podľahli Kanade 1:2. Rozhodujúci ôsmy samostatný nájazd si pripísal kanadský útočník Jack Quinn.

S desiatimi vylúčeniami sa uspieť nedá

V predchádzajúcich dvoch meraniach síl na šampionáte mali lepšie vstupy do úvodných tretín slovenskí reprezentanti, ktorí sa vždy ujali vedenia ako prví. V stretnutí s Kanadou však museli od ôsmej minúty po úspešnej strele Neighboursa medzi Hlavajove betóny doťahovať.

MS v hokeji 2023 online s RTVS

Z viacerých vypracovaných šancí sa puk za chrbát Moutembeaulta podarilo dostať až v presilovke Petrovi Cehlárikovi po ukážkovej spolupráci s Liborom Hudáčkom a Marekom Hrivíkom. „Myslím si, že sme odohrali slušný zápas. Vedeli sme, že nás proti Kanade čaká ťažký zápas.

Hrajú tvrdý hokej, sú silní na puku aj v osobných súbojoch. Na presilovke sme mali menšiu zmenu, trocha sme sa prehodili. Sme radi, že nám tento signál vyšiel. Veríme, že nám to takto vyjde aj v ďalších zápasoch,“ zaželal si kapitán Marek Hrivík v pozápasovom rozhovore pre RTVS.

Slovenská striedačka
Slovenská striedačka počas zápasu Slovensko – Kanada. Foto: TASR

Tridsaťjedenročného útočníka švédskeho Leksandu po stretnutí najviac hnevali presilové hry, ktoré Slováci svojou nedisciplinovanosťou darovali Kanade. Behom 65 minút ich bolo až 10, z toho jedna v predĺžení.

„Keď hráme polovicu duelu v oslabení, pomýšľať na víťazstvo sa veľmi nedá. Samozrejme, pri týchto krízových situáciách sa ukazuje aj charakter tímu. Samuel nás dnes neskutočne podržal. Verím, že nabudúce bude hrať organizovanejšie,“ vyslal apel k spoluhráčom.

Bod po jedenástich rokoch sa Nemcovi málil

Reprezentácia z krajiny javorového listu nepatrí medzi výbery, ktoré by Slováci dokázali zdolávať pravidelne na veľkých turnajoch (OH a MS). Vzájomný súboj na 86. majstrovstvách sveta mohol Slovákom priniesť prvé šampionátové víťazstvo nad Kanadou po dlhých jedenástich rokoch.

Počas nich sme si v skupinovej fáze turnaja zmerali sily štyrikrát, ani raz sme neuspeli. Posledné víťazstvo Slovákov sa datuje až do štvrťfinále v roku 2012.

Šimon Nemec v zápase s Kanadou
Šimon Nemec v zápase s Kanadou. Foto: TASR

Od výhry, ktorá vtedy rozhodla o našom postupe do semifinále MS, bol pondelkový duel prvým, v ktorom sme Kanadu olúpili aspoň o bod.

„Boli sme extrémne blízko k víťazstvu. Aj ja som mohol premeniť samostatný nájazd. Aj v presilovke som mal jednu dobrú strelu. Celkovo sme si vypracovali veľa dobrých šancí. Myslím si, že po faule na Richarda Pánika sme mali dostať samostatný nájazd. Bohužiaľ. Na ten priebeh zápasu je bod fajn, ale stále sa nám máli,“ nechal sa po stretnutí počuť Šimon Nemec, ktorý mal v čase našej poslednej šampionátovej výhry nad Kanadou osem rokov.   

Lídrom už v devätnástich rokoch

Práve Nemec bol pre slovenský tím jednou z najočakávanejších posíl. K tímu sa pripojil až v Rige, po tom čo jeho kmeňový klub New Jersey Devills nepostúpil do semifinále play-off NHL. Stretnutie s Kanadou bolo jeho prvým na 86. majstrovstvách sveta v hokeji. „Prekvapivo som sa na ľade cítil veľmi dobre. Nohy som nemal až také ťažké,“ pochvaľoval si druhý najvyššie vybraný hráč vstupného draftu do NHL v roku 2022.

Šimon Nemec počas tréningu v Rige
Šimon Nemec počas tréningu v RigeFoto: TASR

Pre Nemca, ktorý len vo februári oslávil 19. narodeniny, je svetový šampionát v Tampere a Rige štvrtým veľkým turnajom v rade. Na MS sa prvýkrát predstavil pred tromi rokmi ako šestnásťročný. Z OH 2022 si priniesol bronzovú medailu.

Kanade stačili len dva góly

Kým v predchádzajúcich dvoch stretnutiach proti Lotyšsku (6:0) a Slovinsku (5:2) si Kanaďania zabezpečili pohodlné víťazstvo už počas prvých dvoch dejstiev, v zápase so Slovenskom museli siahnuť na dno síl. Veľkú zásluhu na tejto skutočnosti mal aj náš brankár Samuel Hlavaj, ktorý inkasoval len jeden gól v základnom hracom čase.

Presný zásah z hokejky Neighboursa padol po hrubej chybe našej obrany. „Aj takéto situácie sa v hokeji stávajú. Aj Kanaďania spravili viacero chýb, po ktorých sme sa dostali do piatich nájazdových šancí. Myslím si, že súper mal v obrane iné mená, a aj tak urobili chyby. Tie sa stávajú, veď o tom je hokej,“ odprezentoval svoj postoj k spomínanej situácii Nemec, ktorý bol v tom čase na ľadovej ploche spoločne s Rosandičom.

Hlavaja potrápili kŕče

Kanaďania vyslali behom celého duelu na bránku Slovenska 43 striel. Samuel Hlavaj, ktorý si medzi troma žrďami odkrútil šampionátový debut, zneškodnil takmer všetky strely s výnimkou jednej.

„Bol to vyrovnaný zápas. Pred turnajom by sme sa možno uspokojili aj s jedným bodom, ale dnes sme siahali aj na všetky tri,“ zhodnotil po zápase Hlavaj, ktorý musel v zápase čeliť aj dvom kanadským početným výhodám o dvoch hráčov.

Zákrok slovenského bránkara
Zákrok slovenského brankára Samuela Hlavaja v zápase proti Kanade. Foto: TASR

V nich predviedol Hlavaj viacero dôležitých zákrokov, ktoré nás udržali v hre „Určite mi to v prvej tretine pomohlo dostať sa do zápasu. S chlapcami sme taktiež zistili, aký hokej bude Kanada hrať. Potom sme už len pokračovali v nastavenom tempe. Po úspešne ubránených presilovkách súpera šlo určite nahor moje aj tímové sebavedomie. V prvom dejstve sme totiž neukázali hokej, ktorý vieme hrať. V tretej tretine sme postupom času hrali tak, ako sme chceli. V prostrednom a poslednom dejstve som trocha bojoval s kŕčmi,“ uzavrel najlepší hráč zápasu na strane Slovenska.

Najbližšie proti Švajčiarom

Slováci sa po troch odohraných dueloch nachádzajú so ziskom štyroch bodov na priebežnej štvrtej priečke lotyšskej B-skupiny. Pred piatym Kazachstanom máme dvojbodový náskok, na tretích Čechov zas strácame rovnaký počet bodov. Oba tímy však majú k dispozícii duel navyše.

Zverenci Craiga Ramsayho majú teraz pred sebou dva dni voľna. Do zápasového kolotoča sa vrátia 18. mája o 19.20 h, keď budú čeliť Švajčiarom.

Newsletter

Prihláste sa k odberu najnovších správ a zaujímavosti zo športovej redakcie RTVS

Prihlásením sa súhlasím so spracovaním osobných údajov pre marketingové účely.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport