Na hlavný obsah

Neriadené rakety či protitankové zbrane. To všetko má obsahovať nový balík pomoci USA Ukrajine

Bude v hodnote približne 300 miliónov dolárov.

Neriadené rakety či protitankové zbrane. To všetko má obsahovať nový balík pomoci USA Ukrajine
Americký prezident Joe Biden (vľavo) s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Foto: SITA/AP Photo/ Evan Vucci

Spojené štáty posielajú Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc. Jej hodnota bude približne 300 miliónov dolárov, vrátane obrovského množstva delostreleckých nábojov, rakiet vzduch-zem a inej munície. Blíži sa totiž jarná ofenzíva Ukrajiny proti ruským silám. V utorok (2. 5.) to uviedli nemenovaní americkí predstavitelia, na ktorých sa odvolala tlačová agentúra AP.

V novom balíku pomoci sú neriadené rakety Hydra-70, ktoré sa odpaľujú z lietadla. Balík obsahuje aj nezverejnené množstvo rakiet pre salvové raketomety HIMARS, mínomety, strelivo pre húfnice, riadené strely a protitankové zbrane Carl Gustav.

Všetky tieto zbrane budú odobraté zo zásob amerického ministerstva obrany (Pentagónu), takže sa môžu rýchlo dostať na frontové línie.

Tieto zásoby zbraní sú odosielané v čase, keď ukrajinskí predstavitelia hlásia, že sa pripravujú na protiofenzívu. Ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov dokonca tvrdí: „S prípravami sme už v cieľovej rovinke, keď môžeme povedať: ´Áno, všetko je pripravené.´“ Ukrajinskí predstavitelia vravia, že umiestňujú muníciu popri dlhých zásobovacích trasách.

USA v posledných mesiacoch odmietali presne povedať, aký materiál pošlú na Ukrajinu, ale najnovší balík sa podobá tým predchádzajúcim. Predstavitelia uviedli, že posielajú aj kamióny, ťahače, náhradné diely a ďalšie nástroje nutné na údržbu.

Ide o 37. balík zo zásob Pentagónu

Toto je 37. balík zo zásob Pentagónu, ktorý ide na Ukrajinu od začiatku ruskej invázie vo februári 2022, a celková vojenská pomoc Spojených štátov sa tým zvyšuje na približne 36 miliárd dolárov.

Predstavitelia vysvetlili, že tieto zbrane a ďalšie vybavenie pomôžu Ukrajine pripraviť sa na odklon od vlečúcej sa krvavej zimnej patovej situácie. A to v čase, keď prebiehali ťažké boje na východe Ukrajiny, predovšetkým okolo mesta Bachmut v Doneckej oblasti.

Generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl informoval, že Rusko naďalej sústreďuje svoje úsilie na útočné operácie na priemyselnom východe Ukrajiny. Útoky zameriava v oblasti miest Lyman, Bachmut, Avdijivka a Marjinka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet