Na hlavný obsah

Nespokojní vlastníci pozemkov v časti Sabinova dosiahli na súde zrušenie pozemkového spoločenstva

Trvalo to 13 rokov.

Nespokojní vlastníci pozemkov v časti Sabinova dosiahli na súde zrušenie pozemkového spoločenstva
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Nespokojní vlastníci pozemkov v časti Sabinova, v Orkucanoch dosiahli na súde zrušenie pozemkového spoločenstva. Trvalo to 13 rokov. Aj keď uspeli, výsledkom je zatiaľ iba to, že pozemky dostane naspäť štát.

Pred šestnástimi rokmi si vlastníci pozemkov v Orkucanoch, ktorí ich dostali v rámci reštitúcie, založili pozemkové spoločenstvo.

„Moje deti tu, už majú po 60 rokov, mladosť svoju strávili. Tu sa husi pásli, dobytok,“ uviedla obyvateľka Sabinov Margita Pallová.

Podľa nespokojných členov sa však do čela spoločenstva dostali tí, ktorí tam, proti ich vôli, umožnili ťažbu štrku. Odvtedy sa súdili. Uspeli až po rokoch. Súd skonštatoval, že niektorí členovia nepreukázali vlastnícke právo, napriek tomu boli zapísaní ako vlastníci.

Pozemkom sa venoval redaktor RTVS Robert Latta:

„Súd v danej veci rozsudkom určil, že zmluva o založení pozemkového spoločenstva, podpísaná dňa 22. septembra 2007, je neplatná,“ povedala hovorkyňa Krajského súdu v Prešove Ivana Petrufová.

Rozhodnutie najnovšie potvrdil krajský súd. Je tak právoplatné. O pozemky však reštituenti musia opäť žiadať.

„Teraz sa to spoločenstvo zruší a dosiahli sme iba to, že znova sa pozemky vrátia do bodu nula, do vlastníctva štátu. Bohužiaľ, osemnásti reštituenti sa ani tejto spravodlivosti nedožili,“ spresnil obyvateľ Sabinova Marek Matija.

Časť je už vyťažená

Štyri hektáre pozemku. ktorý chceli získať, sú už vyťažené. „Aj keď získame to naspäť, ale je to prakticky vyťažené, oni to speňažili a nám už ostala len tá voda,“ dodal obyvateľ Sabinova Vladimír Marton.

„Týmto rozsudkom sa iba napravila krivda, ktorá tu bola. Ale spravodlivosť nenastala,“ povedal Matija.

Ťažba štrku sa pritom pred rokmi zastavila aj vďaka tomu, že poslanci neschválili územný plán, ktorý by ju naďalej povolil.

„Vzhľadom na posledný rozsudok sa rozhodli správne, inak by vznikli ešte väčšie škody,“ ozrejmil prednosta Mestského úradu v Sabinove Martin Judičák.

Radnica tvrdí, že doterajší vlastníci však daň za pozemky musia zaplatiť, aj keď tie prejdú pod štát. „Keďže sa vyrubuje podľa stavu k prvému prvý,“ povedal Judičák.

RTVS chcela osloviť aj doterajšieho predsedu spoločenstva. Jeho manželka uviedla, že sa k tomu nevyjadria. Vlastníci budú pozemky od štátu žiadať späť. Budú sa domáhať aj uhradenia škody.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny