Na hlavný obsah

Neutíchajúci dážď a hroziace povodne. Slovensko si od výdatných zrážok nevydýchne ani v stredu, varuje SHMÚ

Na niektorých tokoch zaznamenali povodňovú aktivitu.

Meteorológovia varujú pred povodňami z trvalého dažďa na severozápadnom a celom strednom Slovensku. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na svojom webe.

Mapa s regiónmi, v ktorých platí výstraha pred dažďom.
Výstraha pred dažďom na stredu (17. 5.).Foto: SHMÚ

Ústav na sociálnej sieti informoval, že za posledných 24 hodín spadlo na území Slovenska plošne od 10 do 30 milimetrov zrážok. Väčšie množstvo dažďa spadlo na severozápade a západe krajiny.

„Po niekoľkých hodinách trvalých a lokálne aj výdatných zrážok zaznamenávame v niektorých povodiach na tokoch výrazné vzostupy vodných hladín,“ upozornili meteorológovia.

Hydrologické výstrahy na stredu (17. 5.).
Hydrologické výstrahy na stredu (17. 5.).Foto: SHMÚ

Doplnili, že stúpli najmä povodia Moravy, Váhu, hornej Nitry, no ojedinele aj iné toky.

Vrchol zrážkovej činnosti očakávajú meteorológovia ešte počas stredy. Výskyt dažďa nevylučujú ani vo štvrtok (18. 5.). Zrážky by sa však mali vyskytnúť v menšej intenzite a očakáva sa, že ich bude zároveň menej.

„Väčšina tokov by mala kulminovať v priebehu večerných a nočných hodín, prípadne v prvej polovici štvrtka. Výnimkou budú len dolné časti väčších tokov, kde očakávame následné vzostupy z dotekania,“ dodal SHMÚ.

Uzavreté rokliny v Slovenskom raji

Z dôvodu dlhotrvajúcich dažďov a extrémne vysokého stavu vody sú rokliny Slovenského raja s výnimkou Kláštorskej a Zejmarskej až do odvolania uzatvorené. Informovala o tom Správa národného parku (NP) Slovenský raj s tým, že nepriechodné sú aktuálne rokliny Suchá Belá, Piecky, Veľký Sokol, Sokolia dolina, Kyseľ – ferata HZS aj Veľký a Malý Kyseľ.

Okrem dvoch spomínaných roklín ostáva otvorený i chodník v Prielome Hornádu. Vďaka dostatočne vysokému stavu vodnej hladiny je tam v súčasnosti možné aj splavovanie.

Ochranári uvádzajú, že regulované splavovanie kaňonu je povolené v prípade priaznivých podmienok až do konca októbra. Správa NP reagovala týmto povolením na veľký záujem verejnosti.

„Keďže daná činnosť predstavuje pre prírodu Slovenského raja aj určitú záťaž a environmentálne riziká, daná aktivita bude limitovaná a vykonávaná pod neustálou kontrolou Správy NP,“ upozorňujú ochranári.

Výška hladiny rieky Hornád na vodomernej late v Hrabušiciach musí byť v deň splavu v rozmedzí 70 do 110 centimetrov a počet lodí je obmedzený na 70 denne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko