Na hlavný obsah

Nevidomí manželia aj s hendikepovanou dcérou museli opustiť svoj domov v Prešove

Zariadenie, v ktorom žili, totiž idú rekonštruovať.

Rodina Balogovcov.
Rodina Balogovcov.Foto: RTVS

Nevidomí manželia aj s hendikepovanou dcérou museli opustiť svoj domov v Prešove. Zariadenie, v ktorom žili, budú opravovať. V minulosti im opakovane pomohli radnica aj charita. Tentoraz si rodina vybrala inú cestu.

Pani Beáta vidí len na jedno oko. Jej manžel Rudolf musí mať vždy poruke svoju paličku a je diabetik. Istý domov nemajú. Posledné roky bývali v komerčnom zariadení a platili nájom 500 eur. Teraz ho museli opustiť. Ide sa rekonštruovať.

„Hľadal som podnájom. Keď počujú moje meno, spýtajú sa, či som Róm,“ povedal nevidiaci Rudolf Balog. Jeho manželka Beáta priblížila, že chceli aj úver. „Sme však bez trvalého pobytu ako bezdomovci, tak nám nedajú nič,“ dodala.

Majú aj dcéru, ktorá je hendikepovaná a užíva lieky. Poberajú invalidné dôchodky a ich mesačný príjem je 700 eur. Keď zaplatili nájom a nakúpili lieky, zostalo im na mesiac 100 eur.

Situácii v rodine Balogovcov sa venovala redaktorka RTVS Diana Murdziková:

Skúsili bývať u rodiny, no nezhodli sa. V Prešove mali sociálny byt, ale aj o ten prišli. Výška ich dlžoby je viac ako šesťtisíc eur. Radnica i charita im opakovane pomáhali aj s potravinami či drogériou. „Budeme hľadať nejakú možnosť, kde im v rámci, ale aj mimo Prešova, vieme nájsť prístrešie,“ uviedol primátor mesta Prešov František Oľha.

„V danej situácii im vieme pomôcť poskytnutím ubytovania na prenocovanie v nocľahárni Efeta,“ povedal riaditeľ Gréckokatolíckej charity Prešov Peter Valiček. Dodal, že sociálne bývanie s dohľadom a pomocou by tejto rodine mohlo pomôcť.

Balogovci v utorok (9. 5.) Prešov opustili. Rozhodli sa nájsť si bývanie v hlavnom meste.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny