Na hlavný obsah

Niekedy mi príde lepšie, aby parlament už do volieb nezasadal, reagoval na chaos v parlamente Šimečka

Chaos v Národnej rade SR vníma aj jej predseda Boris Kollár.

Na snímke (vľavo) predseda Národnej rady SR Boris Kollár a podpredseda Európskeho parlamentu Michal Šimečka (PS).
Na snímke (vľavo) predseda Národnej rady SR Boris Kollár a podpredseda Európskeho parlamentu Michal Šimečka (PS).Foto: RTVS

Predseda Národnej rady (NR) SR a líder strany Sme rodina Boris Kollár odmieta, že by schválením predčasnej valorizácie dôchodkov išla jeho strana proti tvrdeniam o ochrane štátneho rozpočtu. Uviedol to v sobotu (27. 5.) v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy.

„Mne neprekáža, keď štát pomôže dôchodcom pri valorizácii. Neprekáža mi, keď štát pomôže pri znížení cien potravín občanom, lebo to ich najviac trápi. Ale keby som mal dať, napríklad, za voľby 500 eur alebo za pozeranie ohňostroja 300 eur, alebo za prechádzku po ceste 200 eur, to sú nezmysly,“ odôvodnil s tým, že vyjadrením nechce dehonestovať ostatné návrhy.

Nadviazal, že zníženie cien potravín bude dôležitou úlohou budúcej vlády. Domnieva sa, že by ich ceny mala znížiť „minimálne o 20 percent.“ Ako ďalšie priority menoval garanciu bývania, ochranu pred nečakanými ekonomickými výpadkami a budúcnosť krajiny. Pri poslednom dodal, že je to dôležité pre možnosť uplatnenia sa na Slovensku.

Podpredseda Európskeho parlamentu (EP) a predseda strany Progresívne Slovensko (PS) Michal Šimečka označil súčasnú situáciu v NR SR ako smutnú. Reagoval tak na nevedomosť poslancov a voličov o návrhoch, o ktorých sa malo rozhodovať. Niektoré z nich považuje za populistické a súčasť predvolebných kampaní.

Ohrozená dôveryhodnosť NR SR

„Niekedy mi príde lepšie, aby parlament už do volieb nezasadal,“ povedal Šimečka. Myslí si, že v parlamente vládne chaos.

„Viem, že je tam množstvo užitočných návrhov, ale zdá sa mi, že každý ďalší rokovací deň, ktorý prebieha v takomto chaose, znižuje vážnosť a dôveryhodnosť NR v očiach voličov a svojím spôsobom aj oslabuje ich vieru v demokraciu,“ skonštatoval.

Dodal, že výnimkou, v ktorej by parlament zasadnúť, naopak, mal, je rokovanie o programovom vyhlásení vlády Ľudovíta Ódora. Valorizácia dôchodkov, ktorú podporil aj poslanec a zároveň podpredseda hnutia PS Tomáš Valášek, sa podľa neho mohla presadiť skôr. Návrh museli však poslanci opravovať.

Obmedzenie paragrafu 363 považuje taktiež za užitočný, avšak si nemyslí, že bude mať dostatočnú podporu. Obáva sa, že súčasná situácia v parlamente ešte zníži dôveryhodnosť poslancov. V situácii totiž podľa neho občania vidia predvolebný boj.

V š´tudiu Sobotných dialógov moderátorka Marta Jančkárová predseda NR SR Boris Kollár a podpredseda EP Michal Šimečka.
Hosťami moderátorky Marty Jančkárovej v diskusnej relácii RTVS sobotné dialógy boli predseda NR SR Boris Kollár a podpredseda EP Michal Šimečka.

Kollár na tvrdenia predsedu PS reagoval tým, že výsledky, ktoré by priniesla otázka na dôveryhodnosť EP, by dopadli katastrofálne. Dodal však, že predvolebný boj je v návrhoch predkladaných do NR SR vidieť.

„Každý poslanec sa teraz chce ukázať pred svojím predsedom strany, aby dostal čo najlepšie číslo na kandidátke. Sú prehnane iniciatívni. Predkladajú rôzne návrhy zákonov, ktoré sú veľakrát na hrane normálnosti, sú vysoko populistické a hrajú len na voliča, aby si získali lepšie preferencie,“ opísal predseda parlamentu.

Správanie v parlamente však nepovažuje za nič nové. Prirovnal ho k návrhu o 13. dôchodku Roberta Fica (Smer-SD) z roku 2019, kedy ho predložil pár týždňov pred voľbami. Teraz to podľa jeho slov robia „en bolc“ všetci poslanci.

Nasleduje mimoriadna schôdza

Poslanci Sme rodina na mimoriadnu schôdzu parlamentu zvolanú na pondelok (29. 5.) prídu, povedal predseda strany Kollár. To, ktoré návrhy by sa mohli schváliť nekomentoval. Dodal, že podľa rokovacieho poriadku, na základe vyzbierania 30 podpisov hnutím OĽANO, ju zvolať musel.

Či sa schôdza iniciovaná hnutím Igora Matoviča (OĽANO) otvorí, vyjde najavo až pri prezentovaní poslancov. „Myslím si, že každý má plat dostatočne vysoký na to, že keď je takto zvolaný parlament, mal by do tej roboty prísť. Potom sa môžete pozrieť na to, kto si plní svoje povinnosti a kto nie,“ podotkol.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko