Na hlavný obsah

Niektoré mydlá komáre priťahujú, iné ich môžu odpudzovať, zistila štúdia

Kokosové oleje sú pre nich vraj prirodzeným odpudzujúcim prostriedkom.

Niektoré mydlá komáre priťahujú, iné ich môžu odpudzovať, zistila štúdia
Na ilustračnej snímke komár tigrovaný. Foto: Twitter/BNN France

Umývanie mydlom sa môže javiť ako rozumná stratégia, ako sa vyhnúť pozornosti hmyzu. Podľa vedcov však môže jeho vôňa naopak komáre priťahovať, pretože keď sa neživí krvou, dopĺňajú príjem cukru nektárom. Vyplynulo to zo štúdie, o ktorej informoval denník The Guardian.

Vedci, ktorí výskum vykonávali, uviedli, že komáre dávali prednosť vôni dobrovoľníkov, ktorí sa umývali tromi zo štyroch testovaných populárnych značiek mydla.

„Skutočnosť, že preberáme tieto kvetinové a ovocné vône a dávame ich na telo, znamená, že teraz voniame ako kvetina aj človek zároveň,“ povedal Clément Vinauger. Práve on viedol prácu na americkej univerzite Virginia Tech. „Je to, akoby ste sa zobudili a ucítili niečo, čo by bolo zároveň ako káva a muffiny. Veľmi príťažlivé,“ dodal.

Účinky mydiel sa u jednotlivých ľudí trochu líšili. Pravdepodobne v dôsledku interakcií medzi jeho vôňou a jedinečným pachovým profilom každého človeka.

„Je pozoruhodné, že ten istý človek, ktorý je pre komárov extrémne príťažlivý, keď je nemytý, sa môže s jedným mydlom stať pre komárov ešte príťažlivejším. A s iným mydlom sa potom pre nich stane odpudivým,“ uviedol Vinauger.

Vedci dospeli k záveru, že výber mydla by mohol čiastočne vysvetliť, prečo sú niektorí ľudia magnetom na komáre, zatiaľ čo iní vyviaznu bez uhryzenia.

Zapojili štyroch dobrovoľníkov

Do štúdie, uverejnenej v časopise iScience, boli zapojení štyria dobrovoľníci, ktorí predložili vzorky látok, ktoré mali nasadené na ruky. Kusy oblečenia boli buď neumyté alebo vyprané pomocou štyroch rôznych značiek mydla – Dial, Dove, Native a Simple Truth.

Samičky komárov, ktoré sa na rozdiel od samcov živia krvou, boli pozorované, ako pristávajú na vzorkách látok, aby bolo možné určiť, čomu dávajú prednosť. Tkanina bola použitá namiesto toho, aby sa hmyzu vystavili sami dobrovoľníci, aby sa vylúčil vplyv vydýchaného oxidu uhličitého, ktorý je pre komárov ďalším dôležitým vodítkom.

Mydlo Dove, Dial a Simple Truth zvýšilo atraktivitu niektorých dobrovoľníkov pre hmyz, ale nie všetkých. Naopak rukáv vyplákaný v mydle značky Native komáre skôr odpudzoval.

Jeho relatívne odpudzujúci účinok by podľa vedcov mohol súvisieť s jeho kokosovou vôňou. Existujú určité dôkazy, že kokosové oleje sú pre komárov prirodzeným odpudzujúcim prostriedkom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet