Na hlavný obsah

Niektoré rušné časti Kodane v noci uzavrú pre automobilovú dopravu

Opatrenie má zabezpečiť poriadok počas nočného života.

Niektoré rušné časti Kodane v noci uzavrú pre automobilovú dopravu
Ilustračná snímka - centrum Kodane. Foto: ČTK/AP/Nano Calvo

Niektoré rušné ulice v centre Kodane od 1. júna v noci uzavrú pre dopravu. Opatrenie má zabezpečiť poriadok počas nočného života v dánskej metropole, uviedla podľa agentúry AFP polícia.

Opatrenie sa týka ulíc v rušných štvrtiach, v takzvaných zónach nočného života, ktoré zvlášť pozorne monitoruje polícia. „Vodiči v zónach nočného života hlučne zrýchľujú, počúvajú hlasnú hudbu, pokrikujú po okoloidúcich a celkovo vytvárajú neistotu a priamo nebezpečné dopravné situácie,“ uviedol zástupca kodanskej polície Tommy Laursen.

„Naším cieľom je tomu zabrániť tým, že to konanie zakážeme,“ dodal Laursen. Za porušenie nariadenia budú môcť úrady uložiť pokutu vo výške až 3 000 dánskych korún (zhruba 400 eur).

Zóny nočného života tvoria zoskupenie malých priestorov s rozlohou niekoľkých tisícok metrov štvorcových. A to najmä v blízkosti kodanskej radnice, pešej zóny a bývalých bitúnkov.

Zákaz, ktorý bude platiť každý deň medzi polnocou a piatou hodinou ráno, sa v súlade s dánskymi zákonmi nebude vzťahovať na miestnych obyvateľov, vozidlá taxislužby a nevyhnutnú dopravu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet