Na hlavný obsah

Niektoré strany chcú, aby sa peniaze určené pre nemocnicu Rázsochy použili inde. Premiér ustúpiť neplánuje

Strany obvinil zo sabotáže projektu a lobbingu.

Niektoré strany chcú, aby sa peniaze určené pre nemocnicu Rázsochy použili inde. Premiér ustúpiť neplánuje
Na snímke je vizualizácia projektu nemocnice Rázsochy. Foto: RTVS

SaS žiada, aby sa peniaze z plánu obnovy pre nemocnicu Rázsochy, použili na iné projekty. To isté chcú aj nezaradení poslanci z Hlasu-SD. Podľa nich bratislavská nemocnica sa nestihne postaviť. Poverený premiér a zároveň minister zdravotníctva Eduard Heger ich obvinil zo sabotáže projektu a lobingu pre finančnú skupinu. Ustúpiť neplánuje.

Poslanci o projekte Rázsochy rokovali opakovane na zdravotníckom výbore parlamentu. Na jeho ostatnom zasadnutí vládni predstavitelia ukázali, ako bude nová nemocnica vyzerať.

„Tá vizualizácia ukazuje, že tie kroky, ktoré vedenie ministerstva zdravotníctva robí, ten tím, ktorý na tom pracuje, sú naozaj viditeľné,“ uviedol štátny tajomník ministerstva zdravotníctva Michal Palkovič.

Otázke nemocnice Rázsochy sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Iveta Vanková:

Naopak, skeptická je SaS. Neverí, že sa nemocnica stihne postaviť z plánu obnovy. Strana preto žiada, aby sa 281 miliónový balík, určený na Rázsochy, presunul na modernizáciu iných nemocníc.

„Chceme sa pozrieť na projekty, ktoré boli zhodnotené, boli dané do poradia. Dajme to špecializovaným ústavom a detským nemocniciam, prípadne regionálnym nemocniciam ako bola Roosveltova nemocnica v Banskej Bystrici,“ povedala poslankyňa Jana Bittó Cigániková (SaS).

Na výzvu SaS reagoval premiér slovami, že finančná skupina by to neurobila inak, ak by chcela sabotovať Rázsochy.

„Poslanci zo Sasky sú proti úplne novej špičkovej nemocnici v Bratislave. Aj napriek tomu, že nikto doteraz nespochybnil, že hlavné mesto potrebuje novú koncovú nemocnicu, Saska stále robí kroky k tomu, aby Slovensko takúto nemocnicu nemalo, napísal na sociálnej sieti Heger.

SaS chce presadiť novú nemocnicu

SaS však prichádza s dokumentom, v ktorom sa zaväzuje, že po voľbách bude presadzovať výstavbu novej národnej univerzitnej nemocnice v Bratislave. Dokument už podpísalo okrem SaS aj hnutie Sme rodina.

„Už som bola v kontakte aj s politickými stranami Smer, Hlas a Progresívne Slovensko, samozrejme obídeme všetky demokratické politické strany, okrem extrémistov,“ podotkla Cigániková.

„Toto je jediná forma plagiátorstva SaS s ktorou súhlasím, pretože predstavili to, čo sme pred dvoma mesiacmi predstavili my,“ skonštatoval nezaradený poslanec Richard Raši.

Smer-SD iniciatívu SaS odignoroval. „Ja nepotrebujem pani Cigánikovej nič podpisovať, som ju vyprevadil z kancelárie. To je vládna strana, ktorá zodpovedá za bordel v štáte,“ povedal predseda strany Smer-SD Robert Fico.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko