Na hlavný obsah

Niektorým farmárom ešte nezaplatili za minuloročné obrábanie pôdy. PPA tvrdí, že má na to ešte čas

Zo zákona môže rozhodnutia vydávať do júna.

Niektorým farmárom ešte nezaplatili za minuloročné obrábanie pôdy. PPA tvrdí, že má na to ešte čas
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Niektorí farmári ešte nedostali peniaze za obrábanie pôdy za minulý rok. Doteraz im ich vyplácali v decembri. Mnohí si musia brať úvery. Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) tvrdí, že s vyplácaním má čas do konca júna.

Ľudmila Laliková farmárči v Istebnom na Orave. Chová kone, kozy, či zajace a stará sa o pôdu. Ročné priame platby jej doposiaľ chodili do konca roka.

„Tie platby prišli tak okolo Vianoc. Toho decembra sme mali na účtoch už všetci pripísané. A rozhodnutie prišlo tak tiež niekedy koncom novembra, možno začiatkom decembra,“ tvrdí farmárka Laliková. Doposiaľ však priamu platbu za minulý rok vyplatenú nemá.

Platbám z Pôdohospodárskej platobnej agentúry sa v reportáži venoval redaktor RTVS Erik Vrábel:

„Platby nemeškajú. Pôdohospodárska platobná agentúra pokračuje vo vyplácaní priamych podpôr za rok 2022 a už vyše 90% rozhodnutí o žiadostiach už zaslala žiadateľom. PPA má zo zákona na vydanie rozhodnutia 13 mesiacov od podania žiadosti. V tomto prípade teda do 30. 6. 2023,“ vysvetlila hovorkyňa PPA Vladimíra Pôbišová.

Farmár z Oravskej Polhory sa obáva, že platbu nedostane ani do konca júna.

„Predstavte si, že máte podporu výplaty, ako človek ktorý je zamestnaný, tak čakáte, že ten rozpočet rodinný máte nachystaný na nejaký budget, a teraz nepríde. Neviete ani prečo, neviete ani kedy príde, ani čo sa deje, neviete, čo máte robiť v tej situácii,“ skonštatoval Marián Glovaťák, predseda Združenia mladých farmárov.

Vyplácanie museli prerušiť

Nároky práve týchto farmárov na dotácie vybrala agentúra na kontrolu. V tom prípade im zablokuje vyplácanie priamych platieb a rovnako aj farmárom, ktorí s nimi susedia.

„Tohto roku boli všetky platby omeškané, hlavne platby na pôdu, pýtali sme sa aj na dôvody, tak je to vlastne pre zdržanú administratívu,“ uviedol Glovaťák.

Pôdohospodárska platobná agentúra tvrdí, že vyplácanie platieb musela v decembri prerušiť, pre neschválenie štátneho rozpočtu. Okrem toho sa kontrolórom zvýšilo množstvo pôdy na kontrolu a to o približne 150-tisíc hektárov. Pešie kontroly klasickou metódou narástli z päťdesiatich siedmich na 588 kontrol.

Platobnej agentúry sme sa pýtali, či na navýšenie počtu kontrol má dostatok zamestnancov. V stanovisku tvrdia, že personálne túto úlohu zvládajú a peniaze farmárom stihnú vyplatiť do konca júna.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika