Na hlavný obsah

Nová emisná norma by mohla priniesť zdraženie áut najmenej o 2 000 eur, varoval Hirman

Upozornil aj na možný rast nezamestnanosti.

Nová emisná norma by mohla priniesť zdraženie áut najmenej o 2 000 eur, varoval Hirman
Ilustračná snímka. Foto: ČTK/DPA

Pokiaľ vstúpi do platnosti nová emisná norma Euro 7, prinesie to od roku 2025 zdraženie automobilov minimálne o 2 000 eur, zrušenie výroby lacnejších automobilov a rast nezamestnanosti. V utorok (23. 5.) na to upozornil exminister hospodárstva Karel Hirman.

Je podľa neho dôležité, aby sa noví ministri tejto téme venovali a v Bruseli presadzovali záujmy Slovenska, ktoré je závislé od výroby automobilov.

Automobilky podľa Hirmana nebudú schopné pripraviť v takom krátkom čase výrobu niektorých modelov podľa novej normy. Niektoré sa už vyjadrili, že v roku 2025 zastavia ich výrobu. „Toto nie je strašenie. To sú výstupy z automobilového priemyslu,“ povedal Hirman.

Pokiaľ emisnú normu prijmú bez zmien, bežný občan si už podľa neho nebude môcť dovoliť kúpiť nové auto.

Euro 7 podľa exministra nedáva zmysel ani z toho dôvodu, že znižuje emisie iba o dve až päť percent, a navyše sa EÚ už dohodla na zákaze výroby nových áut so spaľovacím motorom od roku 2035.

Norma sa má týkať aj nákladných vozidiel a autobusov, i keď s dvojročným odkladom účinnosti. Nevie sa však podľa Hirmana, ako sa s Euro 7 vyrovnajú výrobcovia týchto vozidiel.

Riešením, ako výraznejšie znížiť emisie z dopravy na Slovensku, je podľa člena mimoparlamentnej strany Jána Šubáka zníženie priemerného veku vozidiel náhradou starých vozidiel, ktoré majú podstatne vyššie emisie, za nové. Majitelia by mali byť motivovaní napríklad štátnou dotáciou za vyradenie starého vozidla.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika