Na hlavný obsah

Nová vláda robí na ministerstvách personálne zmeny. Hovorí sa aj o výmene šéfa SIS

Premiér o tom diskutuje aj s prezidentkou.

Vpravo premiér Ľudovít Ódor, vpravo šéf Slovenskej informačnej služby Michal Aláč.
Vľavo premiér Ľudovít Ódor, vpravo šéf Slovenskej informačnej služby Michal Aláč.Foto: TASR/Koláž RTVS

Vláda zasadla prvýkrát pod vedením Ľudovíta Ódora. Rokovala najmä o personálnych zmenách na ministerstvách. Odvolala štátnych tajomníkov ministerstva financií, životného prostredia a zdravotníctva a rovno vymenovala nových. Kabinet tiež schválil návrh na kandidáta sudcu Všeobecného súdu Európskej únie, ktorým bude Andrej Stec.

Otvorená je aj zmena riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS), povedal premiér Ľudovít Ódor, s Michalom Aláčom sa však ešte nestretol. Prezidentka Zuzana Čaputová potvrdila, že aj o tejto výmene s predsedom vlády debatujú.

Na odvolanie šéfa tajných vyzvala mimovládna organizácia, apel však prichádza aj zo strany bývalej koalície, ktorá ho do funkcie sama dosadila. Strana Za ľudí má jasno v tom, aká má byť jedna z prvých úloh vlády – výmena vedenia tajnej služby.

Možnej zmene riaditeľa SIS sa v relácii Rádiožurnál venovala redaktorka RTVS Karolína Lacová:

„Už viackrát sa ukázalo, že tajná služba, ktorá by mala napomáhať v boji proti organizovanému zločinu a trestnej činnosti, nie vždy túto úlohu riadne plní a vyšetrovanie orgánov činných v trestnom konaní systematicky spochybňovala,“ uviedla predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová.

Na stôl sme dali všetky pozície, ktoré môže vláda meniť – povedal v Rádiu Expres premiér Ódor. Či k výmene na poste šéfa tajných príde, ukážu podľa neho najbližšie dni s tým, že sám má červené čiary. Popoludní pokračuje v túre po ministerstvách. „K červeným čiaram v bezpečnostných zložkách sa vyjadrím, keď budem na príslušnom ministerstve,“ podotkol.

Viac nepovedala ani prezidentka Zuzana Čaputová. „Aj toto bolo predmetom našej debaty, ale zatiaľ by som nekomentovala žiadne výsledky verejne. Je to predmetom nášho rokovania a je to, samozrejme, predmetom aj jeho rozhodnutia,“ okomentovala hlava štátu.

Minister vnútra Ivan Šimko hovorí, že budú vidieť, čo prinesie život. „To je tak trošku politická otázka, ktorou sa teraz nebudem zaoberať, lebo som nepolitická vláda,“ dodal.

Za výmenu je aj Heger

S výmenou šéfa tajných by súhlasil aj expremiér Eduard Heger zo strany Demokrati, povedal to pre Denník N. Sám ho pritom na vymenovanie prezidentke navrhol. Dnes tvrdí, že ho nevymenil s ohľadom na koaličnú dohodu. Michala Aláča totiž nominovalo hnutie Sme rodina. Boris Kollár reaguje, že rozhodnutie je na premiérovi.

„To je kompetencia premiéra. Keď sa premiér rozhodne ho odvolať, tak ho odvolá. Keď sa rozhodne ho nechať, tak ho nechá,“ skonštatoval predseda parlamentu.

A to, že riaditeľ SIS priamo zodpovedá premiérovi zaznieva aj z Hlasu-SD. Matúš Šutaj Eštók však dôvody na jeho odchod nevidí. „Takáto zmena na päť mesiacov, aby sa tu zase rozohral nejaký boj v rámci silových zložiek z môjho pohľadu zmysel nemá. Ja som nezachytil nejaké vážne zlyhania v prípade pána Aláča,“ uviedol.

Myslí si, že výzva na odvolanie by mala smerovať k policajnému prezidentovi. Komentátor Denníka Postoj Jozef Majchrak hovorí, že vláda bude stáť pred dilemou, či to má zmysel z časového hľadiska.

„Ten človek by tam išiel vyslovene na niekoľko mesiacov, lebo sa dá predpokladať, že nová vláda po voľbách by si tam dala svojho šéfa tajnej služby. Tá inštitúcia nejako funguje. Noví ľudia, keď prídu, potrebujú čas sa zorientovať,“ skonštatoval.

Konať by vláda mala aj podľa Nadácie Zastavme korupciu, keďže sa viackrát ukázalo, že tajná služba vyšetrovanie v minulosti spochybňovala. Na verejnosť sa napríklad dostali aj utajené časti spisu s informáciami od SIS.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál