Na hlavný obsah

Nová zberateľská desaťeurová minca pripomína začiatok vysielania československého rozhlasu

Na jej rube je zobrazená budova Slovenského rozhlasu.

Pri príležitosti 100. výročia začiatku pravidelného vysielania československého rozhlasu Národná banka Slovenska (NBS) v stredu (17. 5.) púšťa do predaja novú zberateľskú mincu. Jej nominálna hodnota je desať eur.

„Dňa 18. mája 1923 začala s pravidelným vysielaním súkromná československá spoločnosť Radiojournal, s.r.o. Zlom v dejinách rozhlasu na Slovensku nastal 3. augusta 1926, keď Radiojournal spustil pravidelné vysielanie v Bratislave,“ uviedla NBS na svojej webovej stránke.

Na líci tejto mince je trojica ampliónov, dobový mikrofón, znázornenie šírenia rozhlasových vĺn a frekvencie zvukového signálu. Nachádza sa na ňom aj štátny znak Slovenska, nominálna hodnota, názov štátu a letopočet 2023.

Strieborná zberateľská eurominca v nominálnej hodnote 10 eur.
Strieborná zberateľská eurominca v nominálnej hodnote 10 eur.Foto: nbs.sk

Na opačnej strane je budova Slovenského rozhlasu, spoza ktorej vystupuje vysielač s rozhlasovými vlnami. Tie symbolicky pokrývajú mapku Československej republiky, ktorý je na pozadí. Okrem toho sa na rube zberateľskej mince nachádza skratka Mincovne Kremnica a značka autora návrhu Miroslava Schovanca.

Najnovšia zberateľská eurominca je vyrobená zo striebra a medi, váži 18 gramov a meria takmer 3,5 centimetra. Jej náklad je limitovaný – vyrobia maximálne 15 000 kusov. Naposledy NBS v spolupráci s Mincovňou Kremnica predstavila zberateľskú euromincu v apríli k 150. výročiu spustenia parnej prevádzky na železničnej trati Bratislava – Trnava.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko