Na hlavný obsah

Nový 3D model Titanicu môže vrhnúť nové svetlo na to, čo sa s ním presne stalo

Pozrite si, ako vyzerá jeho vrak na dne Atlantického oceánu.

Nový 3D model Titanicu môže vrhnúť nové svetlo na to, čo sa s ním presne stalo
Nový sken zachytáva vrak v jeho celistvosti a poskytuje tak kompletný pohľad na Titanic. Foto: TASR/AP

Pomocou diaľkovo riadených dronov sa podarilo vytvoriť vôbec prvý detailný 3D model najslávnejšieho vraku v dejinách – zaoceánskeho parníka Titanic, ktorý leží v hĺbke 3 800 metrov na dne Atlantického oceánu.

Ako v stredu (17. 5.) informovala britská stanica BBC, odborníci veria, že 3D model „vrhne nové svetlo“ na to, čo sa presne stalo s parníkom, ktorý sa potopil v roku 1912 počas svojej prvej plavby zo Southamptonu do New Yorku. V dôsledku nárazu parníka do ľadovca zahynulo viac ako 1 500 ľudí.

Podľa analytika modelu Titanicu Parksa Stephensona stále existujú základné otázky o lodi, ktoré treba zodpovedať. Stephenson je presvedčený, že tento model je jedným z prvých významných krokov k tomu, aby sa príbeh Titanicu posunul smerom k výskumu založenému na dôkazoch – a nie na špekuláciách.

Takto vyzerá vrak zaoceánskeho parníka v hĺbke 3 800 metrov na dne Atlantiku:

Ponorky snímali vrak vyše 200 hodín

Titanic bol od objavenia vraku v roku 1985 už pomerne dôkladne preskúmaný. Je však taký obrovský, že v šere morskej hlbočiny dokázali kamery nasnímať len fragmenty rozpadajúcej sa lode, nikdy nie celú.

Nový sken zachytáva vrak v jeho celistvosti a poskytuje tak kompletný pohľad na Titanic. Loď je rozlomená na polovicu, pričom predná a zadná časť sú od seba vzdialené približne 800 metrov. Vrak plavidla na morskom dne obklopuje obrovské „pole“ trosiek.

Skenovanie vraku vykonala v lete roku 2022 spoločnosť Magellan Ltd., ktorá sa zaoberá hlbinným mapovaním, a spoločnosť Atlantic Productions, ktorá o projekte nakrúca dokumentárny film.

Ponorky, diaľkovo ovládané tímom na palube špecializovanej lode, strávili snímaním vraku po celej jeho dĺžke a šírke viac ako 200 hodín. Zhotovili viac ako 700 000 snímok z každého uhla a vytvorili z nich presnú 3D rekonštrukciu, dodala BBC.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet