Na hlavný obsah

O tom, kto bude tureckým prezidentom, sa rozhodne až v druhom kole volieb

Ani jeden z kandidátov nezískal viac ako 50 % hlasov.

Na snímke sú tureckí prezidentskí kandidáti. Vpravo Kemal Kiličdaroglu a vľavo súčasný prezident Recep Tayyip Erdogan.
Na snímke sú tureckí prezidentskí kandidáti. Vpravo Kemal Kiličdaroglu a vľavo súčasný prezident Recep Tayyip Erdogan.Foto: ČTK/AP/Ali Unal/Koláž RTVS

V Turecku sa uskutoční druhé kolo prezidentských volieb, pretože žiadny z kandidátov nezískal v nedeľu (14. 5.) aspoň 50 percent hlasov. Ohlásil to v pondelok (15. 5.) najvyšší volebný úrad.

Podľa oficiálnych výsledkov súčasný prezident Recep Tayyip Erdogan vyhral prvé kolo so 49,5 percentami hlasov, opozičný kandidát Kemal Kiličdaroglu dostal 44,9 percenta hlasov. Tretí kandidát, ktorý do druhého kola nepostupuje, Sinan Ogan dostal 5,2 percenta hlasov.

Druhé kolo prezidentskej voľby sa v Turecku uskutoční vôbec prvýkrát od zmeny ústavy, ktorá zaviedla priamu voľbu prezidenta. Turci sa k urnám vrátia v nedeľu 28. mája.

Šéf volebného úradu Ahmet Yener uviedol, že zostáva sčítať ešte niekoľko okrskov zo zahraničia. Ani keby všetky tieto hlasy dostal Erdogan, väčšinu hlasov by nezískal. Aj v takom veľmi nepravdepodobnom prípade by sa muselo konať druhé kolo. Úplné a oficiálne výsledky úrad zverejní v piatok (19. 5.).

Po skončení hlasovania v nedeľu popoludní SELČ lídri opozície tvrdili, že ich kandidát Kiličdaroglu prvé kolo podľa ich údajov vyhrá. Pri sčítaní hlasov Erdogan začínal vysoko nad 50 percentami, v priebehu času však jeho podpora klesla pod túto hranicu.

Podľa údajov tureckých agentúr nedeľňajšie voľby vyhral Erdoganov blok strán, ktorý získal vyše 49 percent hlasov a bude mať v parlamente väčšinu. Druhý bol blok strán, ktoré navrhli na prezidenta Kilčçdaroglua. Dostal zhruba 35 percent hlasov. Do parlamentu sa so ziskom zhruba desiatich percent dostane tiež aliancia prokurdských strán.

Druhé kolo prezidentských volieb sa v Turecku uskutoční prvýkrát od zmeny ústavy v roku 2017, ktorá zaviedla priamu voľbu hlavy štátu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet