Na hlavný obsah

O vyradení ho informovali cez mobil. Jeho ďalší osud bol v rukách klubu

Petráš prenikol do reprezentácie vďaka gólovo plodnej sezóne.

O vyradení ho informovali cez mobil. Jeho ďalší osud bol v rukách klubu
Foto: TASR/Pavel Neubauer

Bratislavský rodák na seba upozornil vynikajúcimi výkonmi v extraligovom Trenčíne. Iba málokto čakal, že sa po prestupe zo Žiliny stane kanonierom Dukly a v priebehu roka zavíta medzi reprezentantov.

MS v hokeji 2023 online s RTVS

„Poviem pravdu, že som ani nečakal, žeby som sa prebojoval na šampionát. Skôr som to vnímal ako zadosťučinenie po skvelom ročníku, kedy mi to naozaj padalo. Povedal by som, že moja prvá skúsenosť s národným tímom bola o vzájomnom spoznávaní sa i zistení, ako to tam funguje,“ poznamenal s patričnou dávkou skromnosti Šimon Petráš, dvadsaťosem gólový strelec Trenčanov.

Piaty najlepší ligový zakončovateľ tejto sezóny sa tak mohol konfrontovať s hráčmi európskeho formátu. Zápasy so Švajčiarskom sa mu vydarili. Druhý súboj dokonca rozhodol razantnou strelou v predĺžení, keď mu nabil Marek Hrivík.

„Neviem, na základe akých kritérií sa rozhodujú tréneri, kto ostane a kto nie. Samozrejme, do istej miery som počítal s tým, žeby to mohlo priaznivo zaúradovať. Na druhej strane mi to určite pomohlo po psychickej stránke, na čom môžem stavať do budúcna,“ podotkol 27-ročný pravý krídelník, ktorý sa balil po dvoch blokoch prípravy.

Ukončenie cez mobil

Oznámiť hráčovi nepríjemnú správu je náročné pre každého kormidelníka. Avšak hráčsky limit je stanovený na počet dvadsaťpäť, a preto nie je možné zobrať všetkých.

„Nepovedali mi to hneď v kabíne. Volal mi Peter Frühauf v čase, keď som šoféroval. V tej chvíli som nad tým veľmi nepremýšľal. Postupom času sa však dostavil taký smútok z toho, že sa to týkalo mňa. Neskôr som si vyhodnotil sezónu, ktorú aj tak musím označiť za výbornú. Priniesla mi veľa pozitívnych okamihov. Teraz sa už pomaly pripravujem na ďalší rok a stále je čo zlepšovať,“ vyhlásil Petráš v súvislosti s tým, kde ho zastihol koniec v reprezentačnom mužstve.

Slovensko pri vstupe do turnaja v Rige nedokázalo prerušiť čiernu sériu s Čechmi a prehralo tesne 2:3. Západných susedov naposledy porazilo v roku 2012 v helsinskom semifinále.

„Nestáva sa často, aby na takomto fóre padlo v jednej tretine päť gólov. Nemal som z toho dobrý pocit. Čo sa týka nováčikov v tíme, Škorvánek to mal ťažké, pretože nemal žiadne skúseností. Následne bolo na ňom vidieť, že už sa oťukal a prezradil to aj ďalší výkon. Celkovo všetci hráči z našej extraligy sa určite nestratili a vydali zo seba všetko,“ pochválil slovenské mužstvo, s ktorým donedávna zdieľal jednu kabínu.

Čacho z podniku na MS, Petráš k televízoru

Kým jeho spoluhráč z Trenčína a debutant na MS Viliam Čacho prezradil, že o takomto čase zvykol v minulosti objednávať miesta v podnikoch a v spoločnosti kamarátov sledoval počínanie Slovákov na šampionáte, táto pozícia aktuálne prischla Petrášovi.

Šimon Petráš sa teší z gólu s Viliamom Čachom. FOTO: TASR/Radovan Stoklasa

„Dá sa povedať, že už teraz máme v skupine približne tri tímy, ktoré by mali mať viac-menej isté postupové priečky. Podľa mňa vznikne veľká bitka o štvrté miesto, kde určite nebudú chcieť chýbať domáci Lotyši. Ich najväčším súperom budeme pravdepodobne my,“ zamyslel sa pri odhadovaní postupových šancí slovenských hokejistov.

Rozhodnutie nemal vo svojich rukách

Takmer tridsaťgólový ročník by si pochopiteľne pýtal presun do ďalšieho a kvalitnejšieho pôsobiska. To však nehrozí odchovancovi Ružinova.

„S Trenčínom som podpísal zmluvu na rok s opciou. Môj osud bol teda v rukách funkcionárov a nemal som veľmi na výber špekulovať so zmenou prostredia. V extralige som prvýkrát takto bodovo vystrelil. Chcem ešte ostať doma, vyhrať sa, a potom sa pozerať iným smerom,“ ozrejmil pokračovanie pod hradom Matúša Čáka neúspešný kandidát na šampionátovú miestenku.

Newsletter

Prihláste sa k odberu najnovších správ a zaujímavosti zo športovej redakcie RTVS

Prihlásením sa súhlasím so spracovaním osobných údajov pre marketingové účely.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport