Na hlavný obsah

Obce s vylúčenou rómskou komunitou sa zmierili s tým, že na projekty, ktoré chceli zrealizovať, nie sú peniaze

Opäť ich však oslovil rezort vnútra.

Obce s vylúčenou rómskou komunitou sa zmierili s tým, že na projekty, ktoré chceli zrealizovať, nie sú peniaze
Ilustračná snímka z obce Malý Slivník. Foto: RTVS

Najprv im žiadosti na projekty neschválili, teraz zisťujú, či ich do konca roka stihnú urobiť. Obce s vylúčenou rómskou komunitou sa zmierili s tým, že na projekty, ktoré chceli zrealizovať, nie sú peniaze. Opäť ich však oslovil rezort vnútra.

V Malom Slivníku chcú urobiť chodníky aj cyklotrasu k osade spolu s verejným osvetlením „Medzi našou obcou a osadou nemáme žiadny chodník. Prvýkrát v histórii by sme prepojili obec Malý Slivník s osadou,“ priblížil starosta obce Malý Slivník Jozef Javorský.

Obec reagovala na výzvu. V januári však dostala odpoveď, že žiadosť nie je schválená. Dôvodom bol nedostatok financií. Rovnako dopadli žiadosti ďalších samospráv. „Z dôvodu nedostatku finančných prostriedkov na výzvu v druhom kole prakticky nedostal nikto žiadnu dotáciu,“ vysvetlil starosta obce Milpoš Ladislav Rabatin.

Neschváleným žiadostiam o dotácie sa venoval redaktor Robert Latta:

Neschválených je 76 žiadostí

Rezort vnútra uviedol, že aktuálne nie je schválených 76 žiadostí. Obce však najnovšie prekvapil dotazník, či o peniaze ešte majú záujem. Ministerstvo hovorí, že zvažuje navýšenie sumy v rámci výzvy. Obce však musia práce stihnúť do konca roka.

„Je preto na obci, či predložený projekt bude financovať zo súčasného obdobia s určitou mierou rizika, alebo sa zapojí do nových výziev z Programu Slovensko,“ vysvetlil rezort vnútra.

Obce hovoria o zvláštnej situácii, no dodávajú, že aj keď to bude ťažké splniť, o peniaze na projekty požiadajú. „No určite sme stratili minimálne tri mesiace času. Dnes by sme už boli úplne inde,“ dodal Javorský. „O tento projekt už sme žiadali po tretíkrát, tak dúfam, že po štvrtýkrát by sa to mohlo azda podariť,“ uviedol Rabatin.

V obci Soľ sa chcú o peniaze uchádzať, aj keď budú musieť urobiť súťaž nanovo. „Musím povedať, že už v januári sme zrušili verejné obstarávanie a dostali sme sa opäť naspäť k bodu nula. Zdá sa nám to trošku nelogické, ale najhoršia vec je nevyužitá príležitosť,“ uviedol starosta obce Soľ Jozef Berta.

Rezort štábu RTVS potvrdil, že na miestne komunikácie budú financie z eurofondov aj v ďalšom programovacom období.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny