Na hlavný obsah

Obchodný dom Dunaj čaká rekonštrukcia. Zachovať chcú prvky, ktoré boli pri prestavbách poškodené

Rekonštrukciu by mali stihnúť dokončiť do začiatku roka 2025.

Obchodný dom Dunaj čaká rekonštrukcia. Zachovať chcú prvky, ktoré boli pri prestavbách poškodené
Budovu Obchodného domu Dunaj čaká rekonštrukcia. Foto: RTVS

Jednu z najznámejších budov Bratislavy – Obchodný dom Dunaj – predtým známy ako Brouk a Babka zrekonštruujú. Spolu s ním aj dvojičku budovy Dom odievania.

Takto Bratislavčania poznali Obchodný dom Dunaj za socializmu. Vybudovali ho už v roku 1936 na mieste bývalej hradnej priekopy. V čase otvorenia zaujal architektúrou, sklenenými výkladmi, či prvým podlahovým kúrením.

„Výnimočný bol tým, že sa volal Dunaj. Tým sa hneď stal symbolom Bratislavy, pretože Dunaj patril Bratislave. Bol to prvý obchodný dom na Slovensku vôbec,“ vysvetlil architekt pôvodného projektu Domu odievania Ján Miloslav Bahna.

„Prakticky zrekonštruujeme úplne všetko. Pri objekte Brouk a Babka komplexne vymeníme fasádu, vymeníme všetky technické zariadenia budov,“ priblížil riaditeľ stavby Ivan Šimo.

Rekonštrukcii Obchodného domu Dunaj sa venovala redaktorka RTVS Barbora Škulová:

Jedným z výrazných prvkov budovy je fasáda, ktorá mala bledozelené obloženie a v noci ju osvetľovali špeciálne neónové rúrky. Pri rekonštrukcii investori zachovajú prvky, ktoré boli pri prestavbách domu poškodené alebo zrušené.

„Vrátime sa k vizuálu, ktorý sa v čo najväčšej miere bude podobať tomu z roku 1936. Fasáda musí spĺňať tepelno-technické parametre, budova bude energeticky efektívnejšia,“ dodal Šimo.

Obnova čaká aj Dom odievania

Obnovou prejde aj Dom odievania. Jednou z noviniek bude prepojenie budov átriom. „Ako najlepšie nám prišlo prepojiť tieto dva objekty a zároveň prepojiť Námestie SNP s ulicou a poskytnúť návštevníkom niečo za, čím by tam mohli prísť,“ uviedol dizajnový riaditeľ Bogle Architects Marek Matrtaj.

Nové priestory budú ponúkať rôzne služby. „Bude tu gastro na spodných podlažiach , kancelárie, obchodné priestory. Ľudia tu budú aj dočasne bývať. Ďalej konferenčný priestor, ale uvažovalo sa aj o divadle,“ dodal Matrtaj. Podľa investorov by mali rekonštrukciu stihnúť dokončiť do začiatku roka 2025.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny