Na hlavný obsah

Obec na Šariši sa obáva rozšírenia kapacity školy v susednej obci. Mohla by prísť o polovicu žiakov

Výstavbu v Čirči chcú financovať z eurofondov.

Obec na Šariši sa obáva rozšírenia kapacity školy v susednej obci. Mohla by prísť o polovicu žiakov
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Kým jedna škola chce rozšíriť kapacitu, pre druhú by to znamenalo ohrozenie. V Čirči v okrese Stará Ľubovňa sa chcú uchádzať o peniaze z eurofondov a učiť aj na druhom stupni. Susedný Orlov sa však obáva, že príde o žiakov, ktorí k nim teraz dochádzajú.

V Čirči momentálne učia na prvom stupni a majú aj špeciálne triedy. Starší žiaci musia dochádzať. Obec by to chcela zmeniť. Starosta obce Michal Didik hovorí, že populácia rastie.

Obec sa chce uchádzať o zhruba 900-tisíc eur s tým, že by pribudlo osem tried vrátane učební. Škola by tak už mala aj starších žiakov. Riaditeľ priznáva, že má zo zmeny aj obavy. „No neviem si napríklad predstaviť, že počas vyučovania sa tu bude stavať. A ďalšia vec je, že potrebujeme nových učiteľov,“ povedal riaditeľ ZŠ v Čirči Milan Varchola.

Téme sa v Správach RTVS o 19.00 h venoval redaktor Róbert Latta:

Obavy však majú najmä v susednom Orlove. Momentálne majú 97 žiakov. Zhruba 50 z nich dochádza z Čirča a o tých by zrejme prišli. „Keby sme klesli pod 90, tak by škola mala už existenčné problémy. Zanikol by pravdepodobne druhý stupeň,“ myslí si starosta Orlova Ján Hnat.

Žiadosť musí posúdiť rezort školstva

Obec si pritom vzala na rekonštrukciu školy zhruba 200-tisícový úver, ktorý bude ešte sedem rokov splácať. Predtým získala na školu pol milióna z eurofondov. „Investície sú obrovské. Trošku ma mrzí snaha budovať novú školu, pokiaľ je škola, ktorá existuje a funguje,“ priblížila ridiateľka ZŠ v Orlove Bibiána Matisková.

Či môže Čirč so žiadosťou uspieť, je otázne. Rezort školstva reaguje, že každú žiadosť posudzuje aj podľa demografického vývoja a kapacít v rámci okresu. „Cieľom výzvy je rozšírenie kapacít základných škôl, v žiadnom prípade nie rušenie tých existujúcich,“ dodáva ministerstvo.

„Stáva sa, že prvýkrát to nevyjde, no tak budeme sa pokúšať ďalej samozrejme. Populácia rastie a my musíme konať,“ doplnil starosta Didik. V rámci výzvy má rezort na projekty k dispozícii takmer 35 miliónov eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny