Na hlavný obsah

Bývajú v bytoch, ale za plyn platia ako podniky. To je niekoľkonásobne viac ako iné domácnosti

Developer postavil sídlisko len s dvomi odbernými miestami.

Bývajú v bytoch, ale za plyn platia ako podniky. To je niekoľkonásobne viac ako iné domácnosti
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Obyvatelia na bratislavskom sídlisku Bory platia za plyn na kúrenie niekoľkonásobne vyššie ceny ako iné domácnosti. Developer postavil sídlisko len s dvomi odbernými miestami. Bez vlastných plynomerov v bytoch tak musia domácnosti platiť ceny ako podniky.

Na sídlisko Bory sa nasťahoval v októbri 2021. V tom čase mali obyvatelia ceny plynu výhodnejšie ako zvyšok trhu. Developerská spoločnosť totiž nakupovala plyn vo veľkých objemoch a následne ich predávala konečným spotrebiteľom.

„Všetko sa zmenilo príchodom nového roku, keď nám Penta poslala nové faktúry za plyn, ktoré boli trojnásobne vyššie. A to sa odzrkadlilo pravdaže na zálohových platbách, ktoré nám stúpli od 30 do 70 eur mesačne,“ hovorí zástupca vlastníkov bytov na sídlisku Bory.

Plyn do domových kotolní nedodávajú plynári, ale správca sídliska. Bytovky majú nainštalované len podružné merače, a preto nemôžu plyn nakupovať za regulované ceny.

Téme sa v reportáži venoval redaktor RTVS Vladimír Amrich:

„Hlavný merač plynu je napísaný na správcu, Bory a.s. a tento ďalej rozpočítava na základe podružných meračov. V zmysle obchodných zákonov aj súčasnej legislatívy je možné fakturovať za dodávku plynu len tomu odberateľovi, ktorý má aj vo svojom obydlí namontovaný hlavný merač plynu,“ vysvetlila energetická ombudsmanka Monika Jankovičová.

Keď sa zástupca vlastníkov bytov do bytu nasťahoval situáciu s plynom vôbec neriešil.

„Toto nás vôbec nenapadlo. My sme riešili iba elektrinu. To sme dostali návod od developera, ako sa prihlásiť, ako si vybrať dodávateľa. A tým pádom, že nevaríme na plyne, tak nás to nezaujímalo. My sme vedeli, že tu bude plynová kotolňa, ale tieto detaily nám nenapadlo riešiť a pokiaľ som sa pýtal aj ostatných susedov, tak to neriešili tiež,“ uviedol.

Developer sľubuje riešenie

Energetická ombudsmanka zdôrazňuje, že kupujúci by si vždy mal preveriť aj to, akým spôsobom do nehnuteľnosti zabezpečili dodávku energií.

„Tieto veci by si mali budúci vlastníci prezistiť u predajcu. Je podstatné, aby si potom vedeli vybrať ako spotrebitelia akéhokoľvek dodávateľa,“ upozorňuje Jankovičová.

Riešením situácie na sídlisku Bory, by bolo vybudovanie takzvanej lokálnej distribučnej sústavy. Developer sľubuje, že na tom pracuje.

„Sme pripravení uzavrieť zmluvu o dodávke plynu s týmito, takzvanými domovými kotolňami, za regulované ceny. Avšak nevyhnutným predpokladom na to, je zriadenie riadnej lokálnej distribučnej sústavy s certifikovanými meradlami a informáciami o spotrebe plynu v jednotlivých odberných miestach,“ uviedol hovorca spoločnosti SPP Ondrej Šebesta.

„Tento iný spôsob distribúcie plynu bude mať za následok rapídnu úpravu cien v Bory zóne. Rokovania sú momentálne v záverečnej fáze a o ich výsledkoch budeme majiteľov bytov bezodkladne informovať. Môžeme však potvrdiť, že tohtoročnú zimnú vykurovaciu sezónu už zabezpečíme cez lokálnu distribučnú sieť,“ tvrdí hovorkyňa spoločnosti Penta Investments Lenka Vargová.

„Potom by mali, tak ako iné domácnosti, nárok na regulovanú cenu. Patrili by do kategórie zraniteľných odberateľov. Mali by napríklad – a to je dôležité – nárok aj na zastropované ceny zo strany štátu,“ vyhlásil hovorca Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Radoslav Igaz.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny