Na hlavný obsah

Obyvatelia Topoľčian zrejme prídu o polikliniku. Lekári musia do konca augusta vypratať svoje ambulancie

Dôvodom sú vysoké náklady na réžiu.

Budova starej polikliniky v Topoľčanoch.
Budova starej polikliniky v Topoľčanoch.Foto: RTVS

Starú polikliniku v Topoľčanoch zrejme zatvoria. Dôvodom sú podľa správcu vysoké náklady na réžiu. Trojmesačná výpovedná lehota z nájmu začne lekárom plynúť od júna.

Jozef Čaniga má v starej poliklinike v Topoľčanoch ambulanciu dva roky. Svet zdravia, ako prevádzkovateľ zariadenia, jemu i ostatným lekárom oznámil, že do konca augusta majú budovu opustiť.

Svet zdravia upozorňuje, že budova, v ktorej bolo kedysi 60 ambulancií, sa teraz využíva na 20 percent. A dodáva, že náklady na réžiu neudržiavanej budovy sú enormné.

Téme sa v regionálnych správach RTVS venoval redaktor Miroslav Lyko:

„Preto sa jej prevádzka v daných podmienkach ďalej nedá udržať. Finálne rozhodnutie treba prijať ešte pred začiatkom budúcej vykurovacej sezóny,“ priblížila komunikačná špecialistka siete Svet zdravia Bianka Krejčiová.

Kraj o zániku polikliniky nechce počuť

Nitriansky samosprávny kraj ako majiteľ budovy nechce o zániku polikliniky ani počuť. V najbližších dňoch bude s jej prevádzkovateľom o tom rokovať.

„Urobili to bez nášho vedomia. Súčasťou tejto zmluvy je, že nás musia informovať o každom jednom kroku. Sme im prenajali nemocnicu, ale aj polikliniku. Nikde sa nepíše, že Svet zdravia musí poskytovať zdravotnú starostlivosť v Topoľčanoch. Dali sme výstražný prst,“ zdôraznil predseda kraja Branislav Becík.

„Nie je v silách nemocnice na úkor svojho ďalšieho napredovania dotovať vysoko nákladnú a neefektívnu prevádzku budovy polikliniky,“ vysvetlila Krejčiová.

Správca polikliniky by chcel budovu samosprávnemu kraji vrátiť. Ten oponuje, že sa to v tomto prípade nedá. Všetky strany sa však zhodujú, že ju treba opraviť. Vedenie kraja sa na to pripravenéuje, no čaká, ako sa Svet zdravia zachová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny