Na hlavný obsah

Obyvateľom bytovky v obci pri Šali prišli astronomické faktúry za plyn. Ak nezaplatia, môžu ich vysťahovať

Zastropované ceny sa nájomných bytov sprvu netýkali.

Obyvateľom bytovky v obci pri Šali prišli astronomické faktúry za plyn. Ak nezaplatia, môžu ich vysťahovať
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Obyvateľom obecných nájomných bytov v Diakovciach pri Šali chodia vysoké nedoplatky za kúrenie plynom. V období prudkého zdražovania sa ich zastropované ceny ani iné regulácie netýkali. Mnohí na nedoplatky peniaze nemajú.

„Mám najvyšší nedoplatok zo všetkých – vyše 485 eura. Som na materskej zo zdravotného stavu dieťaťa, takže je to dosť,“ uviedla jedna z obyvateliek bytového domu.

Bytovky na kraji Diakoviec vlastní obec, ktorá ich aj centrálne vykuruje plynom. V auguste však zmluva na dodávku obci skončila – práve vtedy lámala cena plynu na burzách rekordy.

Vysokým faktúram za plyn obyvateľov obce Diakovce sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Lucia Hamran Kollárová:

„Plyn sa nám zvýšil päťnásobne. Čo sme mesačne platili tritisíc eur, sa nám zvýšil na 19-tisíc eur mesačne,“ uviedla starostka Diakoviec Kristína Jakócsová.

Kým bežné domácnosti mali regulované ceny, na nájomné byty sa žiadna regulácia ani cenové stropy v tom čase nevzťahovali. Keďže ich vlastnia obce a mestá, na trhu s energiami ich brali ako podnikateľov. Astronomické faktúry od augusta do decembra tak musela starostka rozdeliť medzi nájomníkov.

„Teraz, keď podľa zákona robíme vyúčtovanie, tak, áno, majú tam nedoplatok. Sú od 200 až po 700 eur,“ pokračovala Jakócsová. „Problém je v tom, že centrálne zásobovanie teplom nebolo zahrnuté do kompenzačnej schémy,“ vysvetlil predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger.

„Na tie bytové domy každý zabudol. Ja som napísala na ministerstvo financií, na ministerstvo hospodárstva, lebo tí ľudia fakt akože žili z výplaty do výplaty,“ skonštatovala Jakócsová.

Zaplatiť musia napriek zastropovanýmm cenám

Vláda nakoniec zastropovala ceny plynu pre nájomné byty až koncom roka. Ceny na trhu sa navyše posledné mesiace znížili. Ďalej by tak vysoké faktúry už prekvapiť nemali. Nedoplatky za vlaňajší august až december, však obyvatelia bytoviek musia zaplatiť. Inak ich môžu ako neplatičov vysťahovať.

„Veľa je to, na môj dôchodok, 230 eur, je to veľa. Jedine na splátky, ináč nič. Mal by to štát riešiť. My nie sme podnikatelia, aby sme takúto sumu platili,“ uviedli obyvatelia bytovky.

Na chýbajúcu reguláciu v čase najvyšších cien energií teraz po vyúčtovaní doplácajú nielen v Diakovciach. V mestských a obecných nájomných bytoch žije po celom Slovensku asi 200-tisíc ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny