Na hlavný obsah

Od rádioprijímačov po vysielanie na YouTube. Aj hokej prechádza technologickým vývojom

Tohtoročný šampionát sa vysiela na viac ako 150 územiach.

československí majstri z roku 1972
Ilustračná snímka.Foto: hockeygods.com

Je rok 2023 a majstrovstvami sveta v ľadovom hokeji žije vďaka novodobým možnostiam veľká časť svet. Dnes je možné zápasy sledovať kdekoľvek z pohodlia domova a dokonca aj cez mobilný telefón.

Kedysi sa ľudia schádzali pri rádiovom prijímači alebo sa výsledky dozvedeli až z novín. Tohtoročný šampionát vysiela 80 vysielateľov na viac ako 150 územiach. A tam, kde ho nevysielajú, ho streamujú naživo na oficiálnom YouTube kanáli IIHF.

Len pre zaujímavosť, na tohtoročných majstrovstvách sníma každý turnaj 31 kamier. Pre semifinále a finále pridajú organizátori ešte ďalšie štyri. Na úrovni ľadovej plochy je pre lepší zvuk z diania niekoľko nových mikrofónov.

Technológie vstupujú do všetkých aspektov nášho života a hokej nie je výnimkou. Nejde pritom iba o oblasť vysielania. Inovácie v dnešnej dobe vplývajú aj na športovcov a tímy – od zlepšovania tréningových schém, vybavenia či samotnej hry.

Počas majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji v Kodani v roku 2018 dokonca vznikla skupina pre technológie a inovácie, ktorá má sprostredkovať novinky všetkým členom federácie.

Všetci hráči a tréneri majú napríklad možnosť disponovať špičkovou technológiou na monitorovanie aktivity na ľade, čo umožňuje dolaďovať stratégie a zlepšovať individuálny tréningový proces.

Technologický vývoj pokročil aj vo výbave športovcov. Oblečenie je možné prispôsobiť vďaka 3D technikám skenovania tak, aby perfektne sedeli konkrétnemu hráčovi. Nehovoriac o ľahších a modernejších materiáloch, vďaka ktorým už dnes dokáže byť hokejista výrazne ľahší a rýchlejší.

Najzásadnejším posunom je technológia jastrabieho oka. Vďaka nej dokáže rozhodca preskúmať a posúdiť každý sporný moment zápasu. O posúdenie konkrétnej situácie v hre tak môžu tréneri požiadať kedykoľvek, čím dokážu častokrát aj zvrátiť skóre.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport