Na hlavný obsah

Odišiel z Googlu, aby mohol prehovoriť o hrozbách umelej inteligencie. Obáva sa jej zneužitia

Svojho bývalého zamestnávateľa však označil za zodpovedného.

Odišiel z Googlu, aby mohol prehovoriť o hrozbách umelej inteligencie. Obáva sa jej zneužitia
Ilustračná snímka – umelá inteligencia. Foto: RTVS

Ďalší odborník varoval ľudstvo pred umelou inteligenciou. Aj keď považuje technológiu za prínos v mnohých smeroch, obáva sa jej zneužitia.

Aby mohol Geoffrey Hinton otvorene prehovoriť o hrozbách umelej inteligencie, odišiel zo spoločnosti Google, pre ktorú pracoval. Aj keď prístup svojho zamestnávateľa označil za zodpovedný, rýchle napredovanie konceptu je podľa neho hrozbou pre ľudstvo.

Umelej inteligencii sa venoval redaktor RTVS Kamil Kolenič:

„Momentálne nie sú chatboti inteligentnejší ako my, pokiaľ viem. Ale myslím, že čoskoro môžu byť,“ uviedol priekopník v oblasti vývoja AI Hinton.

Sedemdesiatpäťročný vedec, rovnako ako iní experti, verí, že preteky zástupcov technologických gigantov vo vývoji čoraz výkonnejšej umelej inteligencie prerastú do pretekov svetových mocností. A tie už také zodpovedné ako vývojári nemusia byť.

„Len ťažko sa dá zabrániť zlým užívateľom, aby to nezneužili na zlé veci,“ dodal Hinton.

“Tá technológia nerozumie tomu čo robí. Vo väčšine prípadov sú to pravdepodobnostné štatistické modely, ktoré nás určite ani nedokážu ovládnuť, ani nič podobné neurobia, ale na druhej strane, ľudia, ktorý majú v rukách takýto nástroj môžu naozaj zásadne zmeniť svet,“ doplnila výskumníčka a výkonná riaditeľka Kempelenovho inštitútu Mária Bieliková.

Obavy z vývoja umelej inteligencie vyjadril aj samotný šéf Googlu Sundar Pichai. Prirovnal ju k rýchlovlaku, ktorý si jedného dňa začne stavať vlastné koľaje. A tie nemusia viesť správnym smerom.

“Tie systémy sú také dobré aké sú dobré dáta, ktorými ich akoby nakŕmime, ktoré dostanú, takže keď sa do nich budú dostávať aj problematické výrazy všetok ten hnev, agresia, alebo dezinformácie, môžu zásadným spôsobom vplývať aj na to, aké výstupy budeme z tých systémov dostávať,“ ozrejmil odborník na etiku umelej inteligencie Juraj Podroužek.

Najdôležitejším budú v tejto súvislosti regulácie umelej inteligencie. Podľa odborníkov je však naivné si myslieť, že sa na nich zhodne celý svet.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet