Na hlavný obsah

Odmietli obslúžiť hosťa, pretože je Róm. Teraz musia zaplatiť pokutu

Žalovaná strana sa poškodenému musí aj ospravedlniť.

Poškodený Ladislav Rácz.
Poškodený Ladislav Rácz.Foto: RTVS

Personál kaviarne v Lučenci pochybil, keď odmietol obslúžiť hosťa, pretože je Róm. Po takmer šiestich rokoch sporu o tom rozhodol Okresný súd Bratislava I. Žalovaná strana sa musí poškodenému ospravedlniť a zaplatiť 1 500 eur.

Čašník v jednom z podnikov v Lučenci v auguste 2017 odmietol obslúžiť Ladislava Rácza a jeho kamaráta. Odôvodnil to tým, že nemajú klubové karty za 300 eur. „Keď som sa ho pýtal, či to nie je náhodou preto, že sme Rómovia, cigáni a sme tmavší, tak povedal, že nie je to z takého dôvodu a že okamžite máme opustiť priestor,“ priblížil poškodený Ladislav.

Do kaviarne potom išla partnerka poškodeného, ktorá nie je Rómka. Tú obslúžili bez problémov. „Spýtala sa čašníka, že videla na dverách, že vstup iba s klubovou kartou. Pán do kamery jasne povedal, že je to len pre Rómov, že nemôžu obsluhovať Rómov,“ uviedol Ladislav.

Téme sa v Správach RTVS o 19.00 h venovali redaktori Nikoleta Ferková a Radovan Kondrlík:

Obrátil sa preto na súd s antidiskriminačnou žalobou a uspel. „Rozsudok súdu Bratislava I vysiela jasný signál tým, ktorí diskriminujú určitú skupinu ľudí, v tomto konkrétnom prípade Rómov, že takéto konanie sa nevypláca. Že diskriminácia je vlastne zakázaná,“ vysvetlila advokátka Vanda Durbáková.

„Diskriminácia Rómov a Rómok je, žiaľ, na Slovensku stále veľmi výrazná. Slovensko ako krajina, ktorá má povinnosť dodržiavať ľudské práva, sa stále s týmto problémom nevyrovnala,“ zdôraznil riaditeľ Amnesty International Slovensko Rado Sloboda.

Vlastníci podnik v Lučenci medzičasom previedli na inú firmu a sú údajne v zahraničí. Rozsudok súdu nateraz nie je právoplatný. Poškodený Ladislav Rácz vyhlásil, že ak definitívne vyhrá, získané peniaze venuje na charitu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko