Na hlavný obsah

Odpady v bratislavskej spaľovni slúžia dvakrát. Prvý raz z nich vyrobia elektrinu, druhýkrát vykurujú mesto

Teplo doteraz vypúšťala hore komínom.

Odpady v bratislavskej spaľovni slúžia dvakrát. Prvý raz z nich vyrobia elektrinu, druhýkrát vykurujú mesto
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Dvadsať rokov ostávala tepelná energia, ktorá vzniká pri spaľovaní odpadu v Bratislave nevyužitá. Spaľovňa vyrábala elektrinu, ale teplo púšťala hore komínom. V sobotu (6. 5.) ju pripojili do sústavy centrálneho zásobovania teplom.

Žiadny dym, smrad či devastácia životného prostredia. Najstaršie zariadenie na energetické využitie odpadu v bývalom Československu zbavuje Bratislavu komunálneho odpadu ekologicky. Je energeticky úplne sebestačné a popri tom aj vyrába elektrinu a teplo.

„Projekt je špecifický v tom, že vyrábame teplo, ktoré nahrádza zemný plyn. Ten sme doteraz spaľovali. Zvyšujeme účinnosť tohto systému a odpady slúžia dvakrát. Raz z nich vyrábame elektrickú energiu, druhýkrát vykurujeme Bratislavu,“ vysvetlil generálny riaditeľ a predseda predstavenstva MH Teplárenský holding Marcel Vrátný.

Téme sa venovala redaktorka RTVS Natália Krížová:

Zariadenie na energetické využitie odpadu má momentálne schopnosť energeticky zhodnotiť 100 000 ton odpadu ročne.

„Za rok sme dokázali fyzicky zrealizovať tento projekt. Dvadsať rokov sa to vypúšťalo do ovzdušia. To je hodnota a energia. Som veľmi rád, že sa podarilo túto energiu prepojiť do systému distribúcie tepla a začať za to dostávať peniaze,“ uviedol primátor mesta Bratislava Matúš Vallo.

Zníži to závislosť od fosílnych palív

Po plánovanom rozšírení a modernizácii zariadenia, ktoré by mali byť hotové do roku 2027, dokáže spaľovňa dodať teplo do tisícok bratislavských domácností. Čo pomôže pri znižovaní závislosti od fosílnych palív a zároveň bude tlačiť na zníženie ceny tepla.

„Toto zariadenie má k dispozícii veľmi účinné filtre a v reálnom čase sa emisie reportujú na ministerstvo životného prostredia. Vylučujeme, aby emisie prekročili stanovené limity,“ vysvetlil generálny riaditeľ a predseda predstavenstva OLO a. s. Ivan Sokáč.

Dvetisíc podobných zariadení po celom svete dokáže premeniť na ekologické teplo až 250 miliónov ton odpadov ročne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny