Na hlavný obsah

Odsúdený bieloruský opozičný novinár Pratasevič dostal milosť

Vo väzení mal stráviť osem rokov.

Odsúdený bieloruský opozičný novinár Pratasevič dostal milosť
Bieloruský opozičný novinár Raman Pratasevič. Foto: SITA/Ramil Nasibulin/BelTA pool photo via AP

Ramana Prataševiča, bývalého šéfredaktora bieloruského opozičného média Nexta, ktorého tento mesiac odsúdili na osem rokov väzenia, omilostili. Informovala o tom v pondelok (22. 5.) štátna tlačová agentúra Belta s odvolaním sa na samotného novinára.

„Doslova v tejto chvíli som podpísal všetky dokumenty, v ktorých sa uvádza, že ma omilostili,“ povedal Pratasevič.

Bieloruské bezpečnostné zložky zadržali 27-ročného Prataseviča vlani v máji spolu s jeho vtedajšou ruskou partnerkou Sofiou Sapegovou. Zadržali ich po tom, ako prinútili civilné lietadlo smerujúce z Atén do Vilniusu pristáť v Minsku.

Letecký incident a zadržanie dvojice odsúdili viaceré krajiny vrátane Spojených štátov a Európskej únie, ktoré následne rozšírili sankcie proti bieloruskému režimu. Sapegovú minulý rok v Bielorusku odsúdili na šesť rokov väzenia.

Vyzývanie na štátny prevrat a ďalšie trestné činy

Pratasevič po zatknutí uzavrel s úradmi dohodu o priznaní viny a spolupracoval. Súd ho 3. mája odsúdil spolu s ďalšími dvoma obžalovanými, ktorých súdili v neprítomnosti, okrem iného za verejné výzvy na prevzatie štátnej moci, teroristické činy, hanobenie hlavy štátu, šírenie vedome nepravdivých informácií o Bielorusku a ďalšie trestné činy.

Rozsudok nadobudol právoplatnosť 18. mája, pretože sa opozičný novinár neodvolal, pripomenul spravodajský server Naša Niva.

Spravodajský kanál Nexta pod Pratasevičovým vedením informoval o rozsiahlych povolebných protestoch proti režimu dlhoročného autoritárskeho bieloruského lídra Alexandra Lukašenka po prezidentských voľbách v auguste 2020.

Úrady vtedy Lukašenka opätovne vyhlásili za víťaza volieb, opozícia a západné krajiny však voľby považujú za zmanipulované. Režim, ktorý tvrdo zasiahol proti protestom, označil Nextu za „teroristickú organizáciu“.

Rozhovor v televízii pod nátlakom

Bieloruská opozičná líderka Sviatlana Cichanovská, ktorá žije v exile, označila odsúdenie novinára za ďalšiu „neúctu k spravodlivosti“ a celý proces za výmysel. „Pratasevič je rukojemníkom režimu od únosu lietadla,“ povedala.

V rozhovore pre štátnu televíziu po svojom zatknutí Pratasevič povedal, že si Lukašenka váži, uznáva svoju vinu a nechce sa viac angažovať v politike. Podľa nezávislých médií bol rozhovor poskytnutý pod nátlakom.

Pratasevičova rodina po jeho zadržaní uviedla, že ho donútili k falošným priznaniam. Jeho verejná kritika bieloruskej opozície podporila špekulácie, že sa dostal pod silný tlak úradov, uviedla BBC.

Väčšina bieloruských opozičných aktivistov utiekla z krajiny z dôvodou represií režimu, zatiaľ čo iní skončili vo väzení. Bieloruský súd v neprítomnosti odsúdil aj Cichanovskú, ktorú v marci odsúdili na 15 rokov väzenia okrem iného za sprisahanie s cieľom protiústavne sa zmocniť moci.

Podľa mimovládnej organizácie Vjasna je v Bielorusku v súčasnosti takmer 1 500 politických väzňov. Patrí medzi nich aj Cichanovskej manžel, ktorého ešte v roku 2021 odsúdili na 18 rokov za mrežami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet