Na hlavný obsah

Orbán podmieňuje schválenie vstupu Švédska do NATO zlepšením vzájomných vzťahov

Maďarsko ani takmer po roku neschválilo túto žiadosť Švédov.

Orbán podmieňuje schválenie vstupu Švédska do NATO zlepšením vzájomných vzťahov
Maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: SITA/AP Photo/Olivier Matthys, Pool

Politické vzťahy medzi Maďarskom a Švédskom sa musia zlepšiť, až potom bude Maďarsko ochotné schváliť žiadosť tejto severskej krajiny o členstvo v NATO. Vyhlásil v utorok (23. 5.) maďarský premiér Viktor Orbán, informovala agentúra Reuters.

„Politické vzťahy medzi Maďarskom a Švédskom sú veľmi zlé. Nechceme importovať konflikty do NATO,“ uviedol Orbán na Katarskom hospodárskom fóre v Dauhe.

Maďarsko ani takmer po roku ešte neschválilo žiadosť Švédov o vstup do Severoatlantickej aliancie. Rovnakú žiadosť Fínov ratifikoval maďarský parlament až po ôsmich mesiacoch. Pripomenul to server telex.hu, podľa ktorého na najbližšom summite NATO v júli sa Švédsko bude môcť zúčastniť len ako hosť, ak Maďarsko a Turecko dovtedy neratifikujú švédsku žiadosť o členstvo.

Hovorca maďarskej vlády Zoltán Kovács začiatkom apríla vyhlásil, že Švédsko neustále podkopáva vzájomné vzťahy a prejavuje nedostatok pozornosti a rešpektu. „Vzťahy medzi našimi krajinami sa v priebehu rokov zhoršili, čo robí premostenie priepasti v týchto ťažkých časoch ešte náročnejším,“ dodal Kovács.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet