Na hlavný obsah

Osadu na Spiši vytopilo. Voda sa už niekoľko dní drží pred chatrčami i vo vnútri

Starosta tvrdí, že si obyvatelia za tento stav môžu sami.

Osadu na Spiši vytopilo. Voda sa už niekoľko dní drží pred chatrčami i vo vnútri
Deti vo vode pred chatrčami v osade v obci Rudňany. Foto: RTVS

Časť obyvateľov obce Rudňany na Spiši vytopilo. Voda sa už niekoľko dní drží nielen pred ich chatrčami, ale aj vo vnútri. Ľudia prosia o pomoc, aby im prišiel niekto vodu z obydlí vyčerpať. Starosta tvrdí, že si za tento stav môžu sami.

Takáto situácia v miestnej osade Zabijanec trvá už od utorka (16. 5.). Podľa miestnych sa tu každým dňom situácia zhoršuje a voda stúpa. Tvrdia, že už ochoreli desiatky detí. Niektoré z nich skončili so zápalom pľúc v spišskonovoveskej nemocnici.

“Toto podľa mňa nie je život v 21. storočí. Toto je možno ešte za doby kamennej. Matky nemôžu variť. Táto voda je kontaminovaná, je špinavá,“ povedal poslanec obecného zastupiteľstva v Rudňanoch Vasiľ Horváth.

Podľa vedenia obce a obecných poslancov si však obyvatelia tejto lokality zapríčinili vzniknutý stav svojím správaním. „Napriek tomu, že majú k dispozícii veľkoobjemový kontajner hradený obcou, sypú odpadky z okien a priamo pred dvere svojich príbytkov. Vytvorili doslova hrádzu, ktorá zamedzuje odtoku dažďovej vody,“ uviedla obec v stanovisku.

“Je to taký hrozný stav. Treba nám pomôcť a vybrať tú vodu,“ uviedla obyvateľka osady v Rudňanoch Helena Dunková.

Zaplavenej osade v Rudňanoch sa venovala redaktorka RTVS Marie Balážová Melníková:

Na likvidáciu odpadu nemajú financie

Vedenie obce v roku 2018 celú osadu od odpadu vyčistilo. Starosta odhaduje, že aktuálne je ho tam opäť 300 až 400 ton. Na jeho likvidáciu a vývoz desiatky tisíc eur nemajú.

„Ak nedôjde k vyplateniu časti pohľadávok na poplatku triedeného komunálneho odpadu a obyvatelia nebudú súčinní pri odpratávaní odpadu, samospráva nebude riešiť danú situáciu. Zároveň pozastavujeme prípravu a realizáciu výstavby nájomných bytov v tejto lokalite,“ dodala obec.

“Z našej strany je ochota zaplatiť, uhradiť, aby sme konečne žili ako normálni ľudia,“ dodal poslanec Horváth. Či, kedy a ako plánujú pomôcť s týmto problémom vedeniu obce a obyvateľom, sa štáb RTVS pýtal aj Úradu splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity. Do uzávierky odpoveď nedostal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny