Na hlavný obsah

Osobní asistenti zdravotne znevýhodneným deťom stále nemôžu pomáhať v škole

Rezorty sa nevedia dohodnúť, koho je to zodpovednosť.

Osobní asistenti zdravotne znevýhodneným deťom stále nemôžu pomáhať v škole
Na snímke osobná asistentka s dieťaťom. Foto: RTVS

Zdravotne znevýhodneným deťom v školách často nemá kto pomôcť. Ich osobní asistenti s nimi totiž počas vyučovania byť nesmú. Umožniť byť so žiakmi by im mal zákon, o ktorom budú poslanci rokovať. Rezorty sa nevedia dohodnúť na tom, koho je to zodpovednosť.

Ráno odprevadia dieťa po bránu školy a po vyučovaní opäť domov. Takto dnes fungujú osobní asistenti zdravotne znevýhodnených detí. Skupina poslancov preto navrhuje, aby mohli deťom ich osobní asistenti pomáhať aj v školách. Ich úlohu na pôde školy v súčasnosti v mnohých prípadoch musia zastúpiť rodičia.

„Nemyslím si, že je správne, aby sa to bremeno starostlivosti o deti so zdravotným postihnutím v školách, hádzalo na rodičov. Myslím, že deti so zdravotným postihnutím by mali mať vytvorené rovnaké podmienky na vzdelávanie, ako majú deti bez zdravotného postihnutia,“ uviedla predsedníčka Organizácie muskulárnych dystrofikov v SR Andrea Madunová.

Zákon by podľa poslankyne Jany Žitňanskej umožnil osobným asistentom pomáhať žiakom na školách pri sebaobslužných úkonoch. „To znamená, keď potrebujú ísť na toaletu alebo sa potrebujú najesť. Je to niečo, čo víta aj rezort školstva, vítajú to rodiny detí so zdravotným znevýhodnením, všetci to vítajú, okrem ministerstva práce,“ dodala.

Téme školských asistentov sa venovala redaktorka RTVS Diana Kovaľová:

Ministrovi práce Milanovi Krajniakovi (Sme rodina) sa nepáči, že v poslednej dobe, keď vznikne nejaký problém, rezort práce sa považuje za ten, ktorý všetko vyrieši.“My napríklad nemáme v našom rezorte peniaze na školských asistentov,“ uviedol Krajniak.

„Vzhľadom na to, že ide o poslanecký návrh novely zákona a bude ešte predmetom rokovania parlamentu, považujeme za predčasné sa v tejto chvíli k nemu vyjadrovať,“ vyjadrilo sa ministerstvo školstva.

Peniaze by mal zabezpečiť rezort školstva

Bývalý minister školstva Branislav Gröhling (SaS) sa prikláňa k názoru, že peniaze na asistentov by mal zabezpečiť rezort školstva. „Ak by sme to zaviedli iba do zákona, bude to zavedenie len na papieri. Aby sa to na školách dalo zrealizovať, je veľmi dôležité, aby sa vyčlenili peniaze, ktoré sa poskytnú školám,“ vysvetlil.

Minister Krajniak sa obhajuje tým, že sú to školskí asistenti, a teda by mala medzi oboma rezortami vzniknúť dohoda.

Predsedníčka organizácie muskulárnych dystrofikov sa obáva, že ak zákon definitívne prejde, úloha nájsť dieťaťu vhodného osobného asistenta naďalej ostane na pleciach rodičov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko