Na hlavný obsah

Pacienti VšZP si vo viacerých ambulanciách nemocnice Bory musia sami hradiť viaceré výkony

Poisťovňa ich odmieta zazmluvniť.

Pacienti VšZP si vo viacerých ambulanciách nemocnice Bory musia sami hradiť viaceré výkony
Budova nemocnice Bory. Foto: RTVS

Pacienti Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) si vo viacerých ambulanciách nemocnice Bory musia sami hradiť lieky, vyšetrenia či zákroky. Poisťovňa ich odmieta zazmluvniť.

Manželka pacienta s rakovinou hrubého čreva nám vysvetlila, že na vyšetrenie sa objednal k onkológovi do nemocnice Bory. „A potom nám oznámil, že ambulantne nám môžu vyhovieť, lenže operácia nemôže byť hradená, pretože my sme VšZP,“ uviedla manželka onkologického pacienta.

Podľa právnika má pacient viacero možností, buď si starostlivosť uhradí sám, zmení poisťovňu alebo si nájde iného lekára. „V taktom prípade sa pacient môže obrátiť na svoju zdravotnú poisťovňu, nech mu zabezpečí zdravotnú starostlivosť u zmluvného poskytovateľa,“ priblížil lekár a advokát Peter Kováč.

Niektorí pacienti však nechcú meniť lekára, pretože k nemu patrili aj pred tým, ako prišiel pracovať do nemocnice Bory. „Naša prvá reakcia bola, že skúsime sa na to zložiť a zaplatiť to. Pán doktor nám však oznámil, že v žiadnom prípade to nebude možné uhradiť,“ dodala manželka pacienta.

Téme sa venovala redaktorka RTVS Ľubomíra Hulínová:

Operácie stoja tisícky eur. Nemocnica Bory sa však nakoniec rozhodla, že operáciu spomínaného pacienta uhradí zo svojho vrecka. Urobila tak už u takmer 230 pacientov. Z 30 odborností má všeobecnou zdravotnou poisťovňou zazmluvnených 23.

„Ale čo sa týka jednodňovej zdravotnej starostlivosti, zvyšku tej ambulantnej časti a tiež aj lôžkovej časti a väčšej operatívy, tam zazmluvnenie nemáme žiadne,“ vysvetlil riaditeľ Nemocnice Bory Ľuboš Lopatka.

„Sme pripravení posúdiť aj ďalšie žiadosti o zazmluvnenie, po ich kompletizácií, a odstránení významných nedostatkov, na ktoré bol upozornený poskytovateľ zdravotnej starostlivosti,“ dodala hovorkyňa VšZP Eva Peterová. Podľa riaditeľa nemocnice neevidujú nič, čo by nesplnili a podotýka, že požiadaviek zo strany zdravotnej poisťovne bolo veľa.

Vyše 80 ľudí na čakacej listine

Neurochirurg Matúš Kuniak pripomína, že niektoré typy operácií, ktoré v nemocnici robí, nevykonáva iné pracovisko na Slovensku, už teraz má na čakacej listine 80 poistencov VšZP, z toho osem onkologických pacientov.

„Zatiaľ čakajú a telefonujú mi každý deň, že kedy sa tam dostanú. Potom sa s nimi musím asi rozlúčiť alebo vypísať zahraničnú liečbu, čomu úplne nerozumiem prečo,“ dodal neurochirurg.

Poisťovňa však tvrdí, že pacienti majú na výber viacerých lekárov. „V bratislavskom kraji má VšZP zazmluvnených dostatok takýchto poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, ale aj zdravotných zariadení, ktoré dokážu poskytnúť komplexnú starostlivosti vo všetkých odbornostiach,“ dodala hovorkyňa poisťovne.

Asociácie na ochranu práv pacientov poisťovňu vyzýva, aby zmluvy podpísala čím skôr. Až polovica pacientov nemocnice Bory je zo VšZP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko