Na hlavný obsah

Palestínska raketa zasiahla v Tel Avive bytový dom. Hlásia obete a zranených

Izraelská armáda začala opäť bombardovať pásmo Gazy v utorok.

Palestínska raketa zasiahla v Tel Avive bytový dom. Hlásia obete a zranených
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Raketa vypálená zrejme z palestínskeho pásma Gazy zasiahla vo štvrtok (11. 5.) večer obytný dom v meste Rehovot na okraji Tel Avivu. Jeden človek zomrel a niekoľko ďalších utrpelo zranenia, informujú izraelské médiá.

Ide o prvú obeť ostreľovania na izraelskom území, na ktoré palestínski radikáli vysielajú rakety v reakcii na operáciu izraelskej armády. Tá začala v utorok (9. 5.) bombardovanie pásma Gazy, kde zabila už tri desiatky ľudí vrátane civilistov, ale aj piatich popredných členov teroristického hnutia Islamský džihád, na ktorého táto izraelská operácia cieli.

Ďalšie rakety z Gazy zasiahli tiež dva domy v meste Sderot, ktoré ležia blízko hraníc palestínskeho pásma ovládaného radikálnym islamistickým hnutím Hamas. Pri tomto zásahu nikto neutrpel zranenia.

Na Sderot dopadlo tento týždeň už viac rakiet. Mesto Rehovot však leží asi 50 kilometrov severne od hraníc pásma Gazy a tiež len asi 20 kilometrov od Ben Gurionovho medzinárodného letiska.

Izraelský systém protivzdušnej obrany zachytí zvyčajne vyše 95 percent rakiet z pásma Gazy, ktoré však niekedy Izraelčanov zrania. Obete palestínskeho ostreľovania na izraelskom území z poslednej doby známe nie sú. Sirény včas varujú obyvateľov, ktorí sa schovávajú do krytov.

Stovky rakiet

Od utorka radikáli z Pásma Gazy podľa izraelskej armády vypálili na Izrael vyše päťsto rakiet, niektoré dopadli do mora či na neobývané územia. Izraelská armáda za tri dni zasiahla okolo 160 cieľov v pásme Gazy.

Na ukončenie bojov vo štvrtok vyzvali v spoločnom vyhlásení Jordánsko, Francúzsko, Nemecko a Egypt. Káhira teraz sprostredkuje rokovania o prímerí medzi palestínskym hnutím Islamský džihád a izraelskou stranou, ktoré však zatiaľ nie sú úspešné.

Najnovšie na okamžité prímerie vyzvala aj Európska únia. „Vyzývame na okamžité prímerie, ktoré ukončí izraelské vojenské operácie v Gaze a raketové útoky proti Izraelu, ktoré sú neprijateľné. Musí sa rešpektovať medzinárodné humanitárne právo,“ uviedol podľa agentúry AFP vo vyhlásení šéf únijnej diplomacie Josep Borrell.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet