Na hlavný obsah

Pandémia skrátila životy obetí covidu o 22 rokov, tvrdí WHO

Mala negatívny dosah aj na boj proti iným ochoreniam.

Pandémia skrátila životy obetí covidu o 22 rokov, tvrdí WHO
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Koronavírusová pandémia zmarila spolu 336,8 milióna rokov života svojich obetí, ktorých bolo iba v rokoch 2020 a 2021 okolo 14,9 milióna. Informovala o tom vo svojej štatistickej ročenke Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), podľa ktorej odhad ukazuje skutočný rozmer pandémie.

WHO spočítala, že v priemere sa život jednej obete covidu skrátil o zhruba 22 rokov. Pandémia podľa štatistiky organizácie mala negatívny dosah aj na globálny boj proti prenosným chorobám, pretože očkovacie a zdravotnícke služby dočasne nefungovali.

Ubudlo tak očkovaní proti osýpkam, tetanu a ďalším ochoreniam a častejšie sa vyskytovali malária a tuberkulóza.

WHO tiež vyjadrila obavu, že do polovice tohto storočia stúpne ročný počet úmrtí na neprenosné choroby na zhruba 77 miliónov. To znamená takmer 90-percentný nárast oproti roku 2019.

Už pred rokom 2019 pritom WHO zaznamenala výrazné nárasty pri smrteľných ochoreniach srdca a dýchacích ciest a rakovine.

Tento trend ale posilnil nárast počtu obyvateľov planéty a rastúca očakávaná dĺžka života. Pravdepodobnosť úmrtia na tieto choroby v uplynulých desaťročiach v skutočnosti klesla.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet