Na hlavný obsah

Parlament mimoriadne zasadne vo štvrtok. Venovať sa bude úradníckej vláde a skorším voľbám

Rokovanie inicioval opozičný Smer-SD.

Parlament mimoriadne zasadne vo štvrtok. Venovať sa bude úradníckej vláde a skorším voľbám
Na snímke poslanci Národnej rady (NR) SR počas rokovania na 90. schôdzi parlamentu. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Mimoriadna schôdza Národnej rady (NR) SR k úradníckej vláde a skoršiemu termínu predčasných volieb sa má začať vo štvrtok (11. 5.) o 9.00 h ráno. Informoval o tom predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) v pléne.

Rokovanie inicioval opozičný Smer-SD. Chce presadiť uznesenie k úradníckej vláde a skorším voľbám, a to 1. alebo 8. júla. Kabinet odborníkov chce zaviazať, aby predložil aj návrhy zmien zákonov upravujúcich lehoty a podmienky dôležité na konanie parlamentných volieb v júlovom termíne.

K rozhodnutiu menovať úradnícku vládu prezidentka Zuzana Čaputová pristúpila po tom, ako dočasne poverený minister pôdohospodárstva Samuela Vlčan avizoval odchod z funkcie. Po ňom požiadal o odobratie poverenia riadiť rezort aj minister zahraničných vecí Rastislav Káčer.

Menovať úradnícku vládu plánuje prezidentka začiatkom nasledujúceho týždňa. Viaceré strany avizovali, že kabinetu odborníkov dôveru v parlamente nevyslovia. Hlava štátu by sa mala ešte v stredu popoludní stretnúť so zástupcami parlamentných strán a o pripravovanom kabinete s nimi diskutovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko