Na hlavný obsah

Platby v hotovosti nad 15-tisíc budú zakázané. Rovnaký limit bude platiť pre fyzické aj právnické osoby

Doteraz išlo o dva rôzne limity.

Platby v hotovosti nad 15-tisíc budú zakázané. Rovnaký limit bude platiť pre fyzické aj právnické osoby
Na ilustračnej snímke bankovky. Foto: RTVS

Výška sumy, do ktorej budú možné platby v hotovosti, sa zjednotí na 15-tisíc eur pre fyzické aj právnické osoby. Doteraz to boli dve rôzne sumy.

Vyplýva to z novely zákona o obmedzení platieb v hotovosti, ktorú Národná rada (NR) SR v utorok (23. 5.) definitívne schválila. Návrh predložili poslanci Marián Viskupič a Ján Oravec (obaja SaS).

V súčasnosti neumožňuje právna úprava platby v hotovosti nad sumu päťtisíc eur pre právnické osoby a fyzické osoby – podnikateľov a nad 15-tisíc eur pre nepodnikateľov.

Doteraz platný zákon o obmedzení platieb v hotovosti nadobudol účinnosť ešte 1. januára 2013. „Od tohto dňa až dodnes nebol ani raz novelizovaný. Uplynulé desaťročie umožňuje tento zákon spätne hodnotiť, pričom možno konštatovať, že jeho deklarovaný cieľ, ktorým bola eliminácia daňových podvodov, sa nenaplnil,“ uviedli predkladatelia v dôvodovej správe.

Na platby v hotovosti sa podľa platnej legislatívy nevzťahuje zákaz v čase krízovej situácie, vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu, núdzového stavu a mimoriadnej situácie. V praxi to znamená, že už vyhlásenie mimoriadnej situácie v krajine vylúči uplatňovanie tohto zákona. Tak je to aj v súčasnosti.

Poslanci v novele schválili aj pozmeňujúci návrh poslanca Petra Kremského (OĽANO). Limit na platby v hotovosti sa tak bude vzťahovať aj na dobrovoľné dražby. Cieľom je zamedziť praniu špinavých peňazí prostredníctvom dobrovoľných dražieb.

Novela nadobudne účinnosť 1. júla tohto roka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika