Na hlavný obsah

Po desaťročiach si maturitu z latinčiny vybrala prvá žiačka z nitrianskeho gymnázia

Škola výučbu klasickej latinčiny začala pred tromi rokmi.

Po desaťročiach si maturitu z latinčiny vybrala prvá žiačka z nitrianskeho gymnázia
Na snímke maturantka počas maturity z latinského jazyka. Foto: RTVS

Latinčina sa vracia na maturity. Na nitrianskom Gymnáziu Párovská si ju po desaťročiach vybrala prvá žiačka. Škola výučbu klasickej latinčiny začala pred tromi rokmi. Dovtedy tento klasický jazyk ponúkala iba v odbornej podobe pre budúcich medikov.

Mirka si na nitrianskom gymnáziu vybrala klasickú latinčinu ako doplnkový predmet. Mŕtvy jazyk sa jej zapáčil a rozhodla sa z neho maturovať. Pri skúške si vytiahla bitku pri Kannách z druhej púnskej vojny.

„Prvotný impulz bola kniha Zaklínač od Andreja Sapkowského. Boli tam nejaké latinské pasáže, mňa to veľmi zaujalo, oživilo to tú knižku. Bola som taká, že áno, toto chcem vedieť. Idem študovať učiteľstvo – dejepis a výtvarná, takže latinčinu rozhodne využijem,“ vysvetlila Mirka.

„Sme jediní v Nitrianskom kraji, kde sa dnes maturuje z latinčiny a dúfam, že možno aj jediní na Slovensku,“ priblížila učiteľka latinčiny na Gymnáziu na Párovskej ulici v Nitre Katarína Rácová.

Prvej maturantke z latinčiny sa venoval redaktor RTVS Miroslav Lyko:

Študenti majú záujem aj o iné netradičné jazyky

Maturovať z latinčiny budú v nasledujúcich rokoch pravdepodobne ďalší nitrianski gymnazisti. Tento jazyk sa učia na tomto gymnáziu dvadsiati. „Môžu si vybrať latinčinu ako klasický jazyk alebo aj latinčinu pre budúcich medikov,“ uviedol riaditeľ gymnázia Martin Chudík.

„Stále si myslím, že latinčina sa má učiť na gymnáziách nielen z toho pragmatického dôvodu, ale aj z nejakého kultúrno-civilizačného. Naša spoločnosť predsa len stojí na antických pilieroch,“ dodala učiteľka latinčiny.

Gymnazisti z Nitry majú záujem aj o netradičné jazyky – čínštinu, arabčinu a japončinu. Škola pri ich výučbe spolupracuje s externým lektormi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny