Na hlavný obsah

Počas korunovácie sa rozozvučia tisíce zvonov. Dobrovoľní zvonári nám ukázali, ako sa na to pripravujú

Pouličné oslavy sa chystajú aj v menších britských mestách.

Počas korunovácie sa rozozvučia tisíce zvonov. Dobrovoľní zvonári nám ukázali, ako sa na to pripravujú
Prípravy na korunováciu kráľa Karola III. v grófstve Kent, v meste Sevenoak. Foto: RTVS/Soňa Weissová

Prípravy na korunováciu kráľa Karola III. vrcholia najmä v centre Londýna, ale pouličné oslavy sa chystajú aj v menších britských mestách. Na sobotu(6. 5.) sa pripravujú miestne radnice, organizácie či kostoly. Zvonári hľadali a cvičili dobrovoľníkov do poslednej chvíle.

Ring for the King (Zazvoň pre kráľa) je iniciatíva, počas ktorej sa v sobotu rozozvučia tisíce zvonov naprieč britskými ostrovmi. Na počesť kráľa zaznejú aj v grófstve Kent, v meste Sevenoaks. Ako bude zvoniť miestny kostol vysvetlila pre Rádiožurnál dobrovoľníčka Caroline Stockmann.

Rozšírenú verziu reportáže pripravila pre Štúdio svet Soňa Weissová priamo vo Veľkej Británii:

„Asociácia zvonárov odporúča na svojej webovej stránke niekoľko variácií a kombinácií, niektoré sú náročnejšie, iné sú jednoduchšie. My najskôr plánuje rozozvučať postupne všetky zvony od čísla jeden, ktorý voláme trebble, teda soprán, najvyšší zvuk až po ôsmy. Potom zmeníme poradie a rozostavíme sa do formácie „kráľa“. Bude to vzrušujúce. Predtým ako začneme my, bude si to môcť každý prísť vyskúšať. Ako vidíte, vyzerá to úplne jednoducho, zvládne to aj dieťa, nemôže sa nič stať,“ uviedla.

Zvonárov je nedostatok

V Spojenom kráľovstve je takmer 38-tisíc kostolov. Profesionálnych zvonárov je podľa niektorých zdrojov iba päťtisíc. Britská asociácia zvonárov preto do poslednej chvíle hľadala posily. Obávala sa, že nenájde dosť dobrovoľných zvonárov. 

Britská tlač už skôr naznačovala, že časť Britov korunovácia nezaujíma a nechcú za ňu platiť. Caroline Stockmann však hovorí, že v Sevenoaks sa záujemcovia našli. Napríklad aj 11-ročná Lexie.

Na otázku, prečo sa chodí učiť do kostolnej veže ovládať zvony, hoci to nie je jednoduché, odpovedá jednoducho – chce zazvoniť na počesť kráľa.

Už narodenie Karola III. v roku 1948 sprevádzali kostolné zvony. V sobotu po korunovácii oznámia, že Spojené kráľovstvo má nového panovníka.

Krajinu čakajú dva dni osláv, niektoré miestne samosprávy organizujú pre obyvateľov obedy či pikniky a po prvý raz bude súčasťou korunovačných slávností na želanie kráľa aj deň dobrovoľníctva.

Pozrite a vypočujte si, ako bude zvoniť kostol v Sevenoaks:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál