Na hlavný obsah

Počet ľudí bez domova na Slovensku vzrástol trojnásobne. Môžu za to krízy a nedostatok pomoci od štátu, tvrdí ekonóm

Nový údaj viacerých prekvapil.

Počet ľudí bez domova na Slovensku vzrástol trojnásobne. Môžu za to krízy a nedostatok pomoci od štátu, tvrdí ekonóm
Človek bez domova. Foto: RTVS

Na Slovensku žije viac ako 71-tisíc ľudí bez domova. Údaj zverejnil Štatistický úrad SR z posledného sčítania obyvateľov. V porovnaní s predchádzajúcim sčítaním ide o trojnásobný nárast. Najviac ľudí bez domova, vyše 10-tisíc, je v Nitrianskom, Košickom a Banskobystrickom kraji.

Z vyše 23-tisíc na vyše 71-tisíc. O toľko stúpol počet ľudí bez domova na Slovensku za desaťročie. Nový údaj viacerých prekvapil.

“Vedeli sme, že to bude väčšie číslo ako v roku 2011, ale že to bude trojnásobok sme netušili,“ uviedol riaditeľ neziskovej organizácie Depaul Slovensko Jozef Kákoš.

Sčítaniu ľudí bez domova sa venovala redaktorka RTVS Klára Grausová:

Podľa ekonóma obyvatelia čelili viacerým krízam, ktoré zhoršili ich životnú situáciu, pričom chýbala adresná pomoc. Chýba tiež sieť sociálnych služieb, ktorá by ľudí ohrozených stratou bývania dokázala včas zachytiť tak, aby neskončili na ulici.

“Nemáme cenovo dostupné bývanie alebo teda sociálne, obecné bývanie, kde by ľudia mohli bývať za primerané ceny,“ vysvetlila výkonná riaditeľka neziskovej organizácie Vagus Alexandra Kárová.

“Z pohľadu zdražovania, inflácie a neexistencie istoty bývania sa domnievame, že prepad bol najmä v posledných troch rokoch. Právo na bývanie by mal štát, tak ako to majú možno niektoré iné krajiny, ukotviť do zákonov. Aby povinnosť bola práve na jeho strane,“ ozrejmil ekonóm Inštitútu pre výskum sociálno-ekonomických rizík Martin Halás.

Zmena spôsobu sčítania

Za prudkým nárastom počtu ľudí bez domova je aj zmena spôsobu ich sčítania.

“Podrobnosti nám ukážu, či čelíme veľkému nárastu, alebo či nám do tej skupiny ľudí bez domova len spadli komunity, ktoré sme možno doteraz nezachytávali,“ dodal Kákoš.

Ide napríklad o ľudí, ktorí prespávajú na ubytovniach alebo ľudí z marginalizovaných rómskych komunít.

“Tento rok sa prvýkrát podarilo schváliť národnú koncepciu prevencie a ukončovania bezdomovectva. Takže tam je naozaj veľmi dôležité poznať, pre aký počet ľudí treba opatrenia nastavovať,“ doplnila Kárová.

Ďalšia príležitosť na získanie presnejších údajov o ľuďoch bez domova na Slovensku sa naskytne v roku 2031, keď by sa malo konať ďalšie sčítanie obyvateľstva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko