Na hlavný obsah

Počet útokov medveďa hnedého na Podpoľaní vzrastá. Cez víkend tam usmrtil hospodárske zvieratá

Obyvatelia sa boja vychádzať z domov.

Počet útokov medveďa hnedého na Podpoľaní vzrastá. Cez víkend tam usmrtil hospodárske zvieratá
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Počet útokov medveďa hnedého na Podpoľaní vzrastá. Cez víkend tam usmrtil hospodárske zvieratá. Obyvatelia sa boja vychádzať z domov.

Ďalší útok medveďa na Podpoľaní. V obci Očová strhol dve malé teľatá. “Bolo roztrhané a deravé od zubov v chrbtovej časti,“ uviedol hospodár a majiteľ teliatok Ján Nôžka.

“Medveď, ktorý sa tu usalašil v tomto najbližšom poraste si sem chodí ako do špajze,“ povedal starosta obce Očová Rudolf Huliak.

Téme sa venovali redaktori RTVS Lukáš Urbašík a Karolína Piliarová:

Na miesto dorazil aj Zásahový tím pre medveďa hnedého. “Nainštalovali tam plašičky, fotopasce, lokalitu prehľadali so psami ale medveďa sa nepodarilo nájsť,“ dodal Jaroslav Slašťan zo zásahového tímu pre medveďa hnedého.

“Môžem povedať ja, že bola som priamo na kontakte s medveďom, ktorý stiahol tie dve teľce a nebál sa ani streľby,“ ozrejmila riaditeľka CHKO Poľana Vladimíra Fabriciusová.

Podľa pracovnej skupiny pre veľké šelmy populácia medveďa hnedého na Podpoľaní rastie. “Následne problémy s tým, že sa tie medvede vyskytujú pri ľudských sídlach,“ dodala.

Podľa riaditeľky CHKO Poľana je práve región Podpoľanie špecifický oproti všetkým iným oblastiam na Slovensku. Medvede tu schádzajú čoraz nižšie. Prijaté by mali byť podľa nej okamžité opatrenia.

Ministerstvo životného prostredia tvrdí, že pre ďalšie kroky je nevyhnutné presné zmapovanie populácie medveďa, ktoré prinesú výsledky monitoringu veľkých šeliem. Kedy výsledky predstavia, rezort nespresnil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny