Na hlavný obsah

Pol roka po vyhlásení neplatnosti volieb v Žehre pretrváva v obci chaos

Prokuratúra podala protest proti súčasnému vedeniu.

Pol roka po vyhlásení neplatnosti volieb v Žehre pretrváva v obci chaos
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Pol roka po vyhlásení neplatnosti volieb v Žehre pretrváva v obci chaos. Dočasne ju riadi bývalý starosta. Na obecný úrad však vo štvrtok (11. 5.) prišiel protest prokurátora. Podľa neho má obec do doplnkových volieb viesť zástupca starostu.

Po tom, ako v Žehre vyhlásil Najvyšší správny súd (NSS) SR voľby za neplatné, nevedeli sa tam dohodnúť, kto bude obec viesť do doplnkových volieb. Zatiaľ vedie obec na základe usmernenia ministerstva vnútra bývalý starosta Marián Kandráč.

“Až do riadneho uskutočnenia ďalších volieb slúži v tejto funkcii predchádzajúci starosta,” uviedla hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová. Marián Kandráč stanovisko ministerstva rešpektoval.

Napätej situácii v obci Žehra sa v regionálnych správach venovala redaktorka RTVS Marie Balážová Melníková:

Prokuratúra proti tomu však protestuje. “Platným zložením sľubu tak zanikol mandát predchádzajúcemu starostovi. Nie je preto možné, aby tento pokračoval vo svojej funkcii. Pri nemožnosti výkonu funkcie zastupuje starostu zástupca starostu,” priblížila hovorkyňa Krajskej prokuratúry Košice Jarmila Janová.

Starosta sa zatiaľ s postu sám odstúpiť nehodlá. “Obecné zastupiteľstvo na najbližšom zasadnutí prerokuje tento protest a vyjadrí sa k tomu, či ho berie na vedomie, alebo neberie na vedomie,” povedal hlavný kontrolór obce Radoslav Ščuka.

Rozhodnutie zastupiteľstva

V prípade, že poslanci tento protest nezoberú na vedomie, prokurátorka podá na NSS žalobu. Obecné zastupiteľstvo bude o proteste rozhodovať v nedeľu (14. 5.).

Zástupca starostu Ladislav Horváth na otázku, či sa ujme funkcie hneď a bude sa dobýjať na obecný úrad, odpovedal takto: “Ja idem za svojím právnikom, uvidíme, čo ako on.”

Obdobný protest prokurátora očakávajú aj v neďalekej obci Bystrany. Aj tu vyhlásil NSS voľby za neplatné. „Treba to čo najskôr riešiť. Aby stadiaľ odišiel bývalý starosta, lebo on nemá na to mandát,” mieni zástupca doterajšieho starostu Fabián Kandráč.

Chaos v obciach, kde NSS vyhlásil voľby za neplatné, by mal skončiť na jeseň. Dňa 9. septembra si totiž v doplnkových voľbách budú obyvatelia voliť nových starostov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny