Na hlavný obsah

Policajti budú poctivým vodičom rozdávať darčeky. Kto nenafúka, dostane nealkoholické pivo

Akcia nesie názov Buď rozumný.

Policajti budú poctivým vodičom rozdávať darčeky. Kto nenafúka, dostane nealkoholické pivo
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Dopravní policajti budú celý týždeň rozdávať zodpovedným vodičom darčeky. Začne sa totiž preventívno-bezpečnostná akcia s názvom Buď rozumný. Zameriava sa hlavne na zisťovanie alkoholu v krvi.

Vodiči áut, motoriek, kolobežiek, ale aj cyklisti budú nasledujúce dni pod drobnohľadom policajtov. Ich pozornosti neuniknú na hlavných, ale aj na menej frekventovaných úsekoch ciest.

„Robíme to s cieľom, aby sme ochránili zodpovedných a ohľaduplných účastníkov cestnej premávky,“ uviedol riaditeľ dopravnej polície Tomáš Vrábel.

Dopravnej akcii sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Ivana Dragúňová:

Zamerajú sa okrem iného najmä na alkohol. Pri meraní budú akceptovať iba nulu. Vodičov s negatívnym výsledkom dychovej kontroly odmenia. Ako darček dostanú nealkoholický nápoj.

„Náš cieľ je naozaj minimalizovať alebo znížiť alkohol za volantom, pretože nie je ospravedlnenie na to, aby si niekto sadol za volant s alkoholom v krvi,“ skonštatoval výkonný riaditeľ Slovenského zväzu výrobcov piva Vladimír Michalík. Kto nafúka, riskuje, že príde o vodičský preukaz.

Ďalšie akcie chystajú do konca roka

„Do jedného promile sa to rieši v správnom konaní na príslušnom dopravnom inšpektoráte, kde môže byť uložený zákaz činnosti a finančná pokuta od 150 do 800 eur a nad jedno promile je to trestný čin a toto je v kompetencii príslušných súdov,“ pokračoval Vrábel.

Minulý rok policajti odchytili vyše 10-tisíc vodičov, ktorí jazdili pod vplyvom alkoholu. Takmer polovica z nich mala v krvi nad jedno promile alkoholu.

„Tieto čísla sú alarmujúce a chceme apelovať celkovo na spoločnosť, nielen na motoristickú, aby sa týmto fenoménom zaoberala a nahlasovala takéto konanie,“ dodal Vrábel.

Preventívno-bezpečnostná akcia Buď rozumný potrvá do 28. mája. Až do konca októbra už majú na pláne aj ďalšie – vždy sa zamerajú na niečo iné.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko