Na hlavný obsah

Polícia vyšetruje výbuch plynu v Bielom Kostole ako všeobecné ohrozenie

Rodiny si našli dočasné útočisko u príbuzných.

Polícia vyšetruje výbuch plynu v Bielom Kostole ako všeobecné ohrozenie
Na snímke bytovka, v ktorej došlo v sobotu večer k výbuchu plynu v obci Biely Kostol, okres Trnava v nedeľu 14. mája 2023. Foto: TASR

Prípad výbuchu plynu v jednej z bytoviek na Potočnej ulici v Bielom Kostole v okrese Trnava si prevzal trnavský policajný vyšetrovateľ. Začal trestné stíhanie vo veci pre trestný čin všeobecného ohrozenia z nedbanlivosti. Po preverení všetkých okolností môže prísť aj k doplneniu alebo zmene právnej kvalifikácie, potvrdilo Krajského riaditeľstvo Policajného zboru v Trnave.

K výbuchu prišlo v jednom z bytov v dvojposchodovej bytovke s troma bytmi v sobotu (13.5.) približne 20 minút po 20.00 h. Okrem troch bytov v bytovke boli poškodené aj ďalšie tri byty v susednom vchode. O život prišiel 41-ročný majiteľ bytu, v ktorom nastal výbuch. Ďalšieho obyvateľa bytovky museli záchranári s vážnymi zraneniami previezť do nemocnice. Dve osoby utrpeli zranenia, ktoré si vyžiadali jednorazové ošetrenie.

Hovorca Fakultnej nemocnice v Trnave Matej Martovič potvrdil, že v trnavskej nemocnici je po výbuchu hospitalizovaný jeden pacient na Klinike úrazovej chirurgie a ortopédie. Utrpel poranenia hlavy a končatín. Aktuálne je pri vedomí a v stabilizovanom stave, skonštatoval Martovič.

Presné príčiny nie sú známe

Policajti vykonali rozsiahlu obhliadku miesta činu. Presné príčiny výbuchu a okolnosti, či k udalosti prišlo pre neodbornú manipuláciu s plynovým zariadením alebo išlo o úmyselné konanie, sú naďalej predmetom policajného vyšetrovania. Polícia naďalej preveruje rozsah zistených škôd. Pri výbuchu boli zasiahnuté aj okolité budovy, vozidlá a iný majetok. Presná výška škody zatiaľ nebola vyčíslená.

Na mieste výbuchu okrem policajtov, hasičov, záchranárov a pyrotechnikov zasahoval do neskorých nočných hodín aj posttraumatický tím polície, ktorý poskytoval zúčastneným osobám potrebnú pomoc.

Pre podozrenie, že sa v objekte ešte mohli nachádzať ďalšie osoby, polícia z preventívnych dôvodov požiadala o pomoc špecialistov na prehľadávanie v sutinách.

Záchranná služba z Gabčíkova pomocou špeciálne vycvičených psov ďalšie obete ani zranené osoby v ruinách nepotvrdila. Policajti naďalej zostávajú na mieste udalosti. „Žiadame všetkých obyvateľov a prípadných zvedavcov, aby rešpektovali pokyny policajných hliadok a pokiaľ je to možné, aby sa miestu udalosti úplne vyhli,“ vyzvala polícia verejnosť.

Rodiny si našli dočasné útočisko

Po výbuchu prišlo o strechu nad hlavou šesť rodín. Dočasné útočisko našli u príbuzných a známych, do svojich bytov sa naďalej vrátiť nemôžu. „V pondelok (15.5.) čakáme statika, ktorý posúdi stav poškodenej bytovky, a pracovníka poisťovne,“ uviedla starostka Bieleho Kostola Iveta Paulová.

Podľa slov starostky obec nemá k dispozícii nájomné byty ani ďalšie priestory, ktoré by mohla ponúknuť na dočasné bývanie pre poškodené rodiny. „Našťastie všetci majú v okolí blízku rodinu, kde sa môžu dočasne ubytovať,“ povedala starostka.

Obec podľa jej slov založí transparentný účet, na ktorý môžu prispieť ľudia, ktorí chcú pomôcť poškodeným rodinám. „Ide o mladé rodiny s malými deťmi. Nielen naši občania, aj okolité obce ponúkajú pomoc,“ skonštatovala Paulová.

Obec zriadi transparentný účet

Obec Biely Kostol v okrese Trnava zriadi v pondelok (15.5.) transparentný účet na pomoc rodinám, ktoré prišli po výbuchu plynu o strechu nad hlavou. Informovala o tom starostka Bieleho Kostola Iveta Paulová. Obec zabezpečila kontajner na odpad z bytovky, ktorý bol po výbuchu rozmetaný po okolí. „Keďže je nepriaznivé počasie, čistenie sme presunuli na pondelok,“ povedala starostka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko