Na hlavný obsah

Pomáhať Ukrajine neprestaneme, povedal nový minister zahraničných vecí Wlachovský

Týmito záväzkami sa skončila jeho prvá zahraničná návšteva v Prahe.

Pomáhať Ukrajine neprestaneme, povedal nový minister zahraničných vecí Wlachovský
Zľava slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Wlachovský a jeho český náprotivok Jan Lipavský. Foto: RTVS

Česko aj Slovensko budú naďalej dodávať Ukrajine vojenskú techniku a humanitárnu pomoc. Oba štáty chcú ešte viac znížiť energetickú závislosť od Ruska. S týmito záväzkami sa skončila prvá zahraničná návšteva ministra zahraničných vecí Miroslava Wlachovského v Prahe.

V pomoci Ukrajine sme zajedno, postoj Slovenska a Česka sa nemení, zhodli sa obaja šéfovia diplomacie v Prahe. „Slovensko chce naďalej posilňovať pomoc Ukrajine. To, čo chcem pre Ukrajinu, je spravodlivý mier, ktorý potrestá vinníkov a agresora a odčiní obeť,“ povedal minister zahraničných vecí Miroslav Wlachovský.

„Podpora Ukrajiny musí pokračovať formou vojenskej aj inej materiálnej pomoci,“ doplnil jeho český náprotivok Jan Lipavský.

To, že nálady na Slovensku v kontexte blížiacich sa parlamentných volieb ovplyvňujú dezinformácie, vnímajú ministri i analytici. Ide najme o falošne vyvolávané obavy zo zatiahnutia oboch krajín do vojny.

„Tento dezinformačný toxický ekosystém je veľmi nebezpečný. je ako rakovina pre zdravé vedomie ľudí. Budeme hľadať všetky možné prostriedky, ako tomu čeliť. je to jedna z veľkých úloh pre akúkoľvek vládu, či už úradnícku, ale i tú, ktorá nastúpi po voľbách,“ dodal Wlachovský.

Stretnutiu českého a slovenského ministra zahraničných vecí sa venovala redaktorka RTVS Katarína Vítková:

Hľadanie politických bodov

„Ukrajina je veľká téma a plynú z nej mnohé neistoty – sociálne, ekonomické, bezpečnostné. Na tých dezinformační aktéri dobre kapitalizujú. Obavy sú veľmi vysoké a dajú sa na nich nájsť dobré politické body,“ uviedla analytička Asociácie pre medzinárodné otázky Nikoleta Nemečkayová.

Úradnícka vláda na Slovensku z proúnijného smerovania nevybočí. Politikom, ktorí sa pokúsia tento kurz udržať, radia analytici pracovať s nerozhodnutými voličmi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko