Na hlavný obsah

Pomôcť zadržiavať vodu v prírode môže aj pestovanie rastlín, ktoré sa v regióne vyskytujú prirodzene

Nový projekt môže pomôcť pestovateľom byliniek.

Pomôcť zadržiavať vodu v prírode môže aj pestovanie rastlín, ktoré sa v regióne vyskytujú prirodzene
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

V Rajeckej doline sa odborníci s aktivistami snažia zlepšiť zadržiavanie vody v prírode. Pripravili projekt, ktorý by mal pomôcť pestovateľom byliniek.

O opatrenie na zadržiavanie vody sa snaží organizácia Kvapka Rajeckej doliny. Potrebu niečo zmeniť ukázala vlani aj vyschnutá časť koryta rieky Rajčianka. S nedostatkom vody sa stretávajú aj pestovatelia byliniek pri obci Ďurčiná. „Vnímame tú situáciu, keďže vodu súrne potrebujeme pri pestovaní. Sme intenzívne naviazaní na predpovede počasia,“ vysvetlila estovateľka liečivých byliniek Katarína Künstler.

Vodné pomery sa vraj v Rajeckej doline menili postupne, ale v posledných rokoch sa zrýchlili. „Posledné roky je to rapídne, je to vidno prakticky z roka na rok, že sa tá krajina mení. Vysychá to a vody je čoraz menej.,“ skonštatoval pestovateľ liečivých byliniek Jozef Rajčian.

Vlani Kvapka rajeckej doliny robila pilotný projekt rozrušením lesnej cesty ťažkým bagrom. Ten zatiaľ nepreverila veľká voda. „Čakáme na ňu a musím povedať, že sa aj teším. Každá veľká voda alebo preveruje, ako my ľudia hospodárime s krajinou,“ vysvetlil špecialista na zadržiavanie vody v krajine Miroslav Kubín.

Vodozádržným opatrenia v Rajeckej doline sa venoval redaktor RTVS Vladimír Záborský:

Zalievanie bez čerpania vody z vodného toku

Ďalším projektom organizácie bude vybudovanie nádrží na zachytávanie dažďovej vody práve pri políčkach s bylinkami. „Z týchto rezervoárov si potom bude môcť poľnohospodár čerpať gravitačnú vodu, polievať svoje záhony bez toho, aby čerpal vodu z vodného toku,“ vysvetlil Kubín.

Znížiť odbery z vodných tokov môže aj pestovanie rastlín, ktoré sa v regióne vyskytujú prirodzene. „Dôležité je vnímať, čomu sa tu darí a čo je tu doma. Tomu sa aj venujeme. To je najmä materina dúška, nechtík a teraz skúšame rakytník,“ priblížila pestovateľka Katarína.

V Ďurčinej by chceli opatrenia vybudovať do budúceho roka a využívať ich budú aj ako inšpiráciu pre ostatných záujemcov.  Do projektu chcú vtiahnuť čo najširšie spektrum ľudí, aby sa zmeny udiali na čo najrozsiahlejšom území.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny