Na hlavný obsah

Poslanci chcú zaviazať budúce vlády, aby sa postavili proti zákazu spaľovacích motorov

Podľa exminsitra Budaja podliehajú lobingu.

Poslanci chcú zaviazať budúce vlády, aby sa postavili proti zákazu spaľovacích motorov
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Erika Ďurčová

Poslanci Národnej rady SR chcú zviazať ruky nasledujúcim vládam, aby hlasovali proti zákazu spaľovacích motorov. Opatrenie, ktoré má v Európe platiť od roku 2035, sa má dovtedy viackrát prehodnocovať.

Hnutie Sme rodina aj SaS preto žiadajú, aby Slovensko bolo proti. Štát podľa nich nie je pripravený na zavedenie úplnej elektromobility. Exminister životného prostredia Ján Budaj nesúhlasí a vyzýva poslancov, aby nepodliehali lobingu výrobcov palív.

Hoci má stopka pre nové spaľovacie motory začať platiť v Európe o viac ako desaťročie, časť parlamentných poslancov bije na poplach.

Otázke spaľovacích motorov sa v relácii Rádiožurnál v Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Matej Baránek:

SaS a Sme rodina spájajú v pléne sily a snažia sa zaviazať nasledujúce vlády, aby hlasovali pri plánovaných prehodnocovaniach proti tomuto zákazu. Poslanci sú presvedčení, že Slovensko nie je a v blízkej budúcnosti ani nebude pripravené na prechod na elektromobilitu.

„Nechajte všetky možné pohony – spaľovacie, elektrické, obnoviteľné palivá, syntetické palivá. Čím viac rôznych druhov pohonov bude, tým bude celý tento systém stabilnejší,“ vyzval poslanec Marián Viskupič (SaS).

Budaj vyzýva, aby parlament nepodliehal lobingu, ktorý podľa neho háji ruské záujmy. „Apelujem na to, aby sme zabudli na nepoctivú kartu, že zastavíme elektromobilitu a udržíme biznis výrobcom fosílnych palív,“ povedal exminister Budaj.

V krajine chýba nabíjacia infraštruktúra

Nezaradený poslanec zo strany Život Štefan Kuffa pripomína, že Slovensko nemá vybudovanú sieť nabíjacích staníc pre elektromobily. Rovnako tak je problém v elektrine, ktorou má byť väčšina áut v budúcnosti poháňaná.

Aby Slovensko plnohodnotne dokázalo prevádzkovať nabíjacie stanice, potrebovalo by plný výkon dvoch jadrových blokov v Mochovciach. „Môžete o tom spievať koľko chcete, ale čo ste spravili celá vláda za tri a pol roka, aby sme mali nejaké nabíjacie stanice? Však nemáme nič,“ dodal.

Exminister síce pripúšťa, že Slovensko – čo sa týka prechodu na elektromobily – patrí medzi najhoršie pripravené štáty, no poslancom pripomína aj druhú stránku problému. Svet čelí klimatickej kríze.

„Automobilky nebudú udržiavať výrobu celé desiatky rokov súčasne modelov s výbušnými motormi a s elektromotormi,“ uviedol Budaj.

Parlament predpoludním debatoval aj o téme sexuálnej výchovy. OĽANO žiada, aby boli rodičia detailne informovaní o témach, rovnako aj o tom, kto bude vyučujúcim. Podľa strany má zároveň dostať rodič možnosť, či bude súhlasiť, aby sa dieťa na sexuálnej výchove zúčastňovalo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál