Na hlavný obsah

Poslanci neschválili Tarabovu novelu, ktorá by narušila prebiehajúcu reformu národných parkov

Návrh bol v druhom čítaní.

Poslanci neschválili Tarabovu novelu, ktorá by narušila prebiehajúcu reformu národných parkov
Na snímke Tomáš Taraba. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok (23. 5.) neschválili novelu zákona o ochrane prírody a krajiny z dielne nezaradených poslancov okolo Tomáša Tarabu.

Poslanci v nej navrhovali, aby ministerstvo životného prostredia, respektíve okresný úrad, bol povinný vyžiadať od dotknutých vlastníkov písomný súhlas so zriadením územia európskeho významu. Návrh bol v druhom čítaní.

Poslanec Filip Kuffa (nezaradený) podal k návrhu pozmeňujúce návrhy, ktoré sa týkali napríklad zonácie národných parkov. Ani jeden z návrhov neschválili.

Poslanci odmietli Kuffov návrh, podľa ktorého by sa zóny chránených území mohli vyhlásiť až po prerokovaní s dotknutými vlastníkmi pozemkov a po súhlase so zaradením pozemkov do zón chránených území od známych vlastníkov dotknutých pozemkov, ak ide o spoločnú nehnuteľnosť.

Poslanci neschválili ani Kuffov návrh, ktorým v prípade absencie dohody alebo neplnenia dohody o rozdelení pozemkov nachádzajúcich sa sčasti mimo územia národného parku, mali prejsť tieto pozemky späť na predchádzajúceho správcu majetku vo vlastníctve štátu.

Ďalším návrhom chcel Kuffa presadiť, aby pozemky slúžiace poľnohospodárskej výrobe vrátane hnuteľného a nehnuteľného majetku (vrátane hospodárskych zvierat) zostali v správe doterajšieho správcu v zakladateľskej pôsobnosti ministerstva pôdohospodárstva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko