Na hlavný obsah

Poslanci parlamentu rokujú o reforme stavebnej legislatívy z dielne hnutia Sme rodina

Envirorezort sa obáva dosahov na životné prostredie.

Poslanci parlamentu rokujú o reforme stavebnej legislatívy z dielne hnutia Sme rodina
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Poslanci parlamentu rokujú o reforme stavebnej legislatívy z dielne hnutia Sme rodina. Návrhy prišli od podpredsedu vlády Štefana Holého, do pléna Národnej rady ich prišli predložiť poslanci Jaroslav Karauta, Miloš Svrček a Jozef Lukáč.

Proti legislatíve sa v pláne postavil aj poverený minister životného prostredia Ján Budaj, zatiaľ čo Sme rodina hovorí o zefektívnení procesov, envirorezort sa obáva dosahov na životné prostredie. Situáciu v parlamente sleduje redaktorka RTVS Soňa Otajovičová.

Zmeny súvisiace so stavebnou reformou sa týkajú najmä fungovania povoľovacích procesov. Minister životného prostredia Ján Budaj upozorňuje, že tento návrh by oslabil úlohu verejnosti v nich. Podľa neho zákon uprednostňuje developerov pred občanmi, ako aj prírodou.

„Keď si kupujete byt, potrebujete mať istotu, že ste investovali do dobrého bývania. A nie, že sa z obytnej zóny stane priemysel. V tesnej blízkosti obytnej zóny vyrastie hlučná alebo emisie produkujúca prevádzka,“ uviedol.

Návrh chce totiž zmeniť aj úlohu územného plánovania, obce či mestá by nad ním stratili kontrolu a stavby by poľoval štát, respektíve jednotný stavebný úrad. Podľa poslanca Sme rodina Miloša Svrčeka je to efektívnejšie, než keby mal všetky procesy povoľovať envirorezort, tak ako to navrhuje nedávno schválená novela stavebného zákona, a to najmä pre nedostatočné personálne kapacity.

„To, že zatiaľ je ministerstvo životného prostredia špeciálnym stavebným úradom pre EIA posudzovanie vplyvov na životné prostredie, tam musia všetky dnešné úrady prejsť. No, to neznamená, že tam musia všetky prejsť. Tam žiadny konflikt nie je. Ministerstvo životného prostredia sa nestará o svoje záujmy a kapacity,“ povedal.

Vplyvy na životné prostredie

Minister sa však obáva, že návrh oslabuje procesy posudzovania vplyvov na životné prostredie. A za pravdu mu dáva aj mimovládna organizácia Via Iuris, podľa ktorej ide o zle pripravený návrh. Za problém považuje aj to, že vznikol bez diskusie s envirorezortom a Sme rodina návrh predkladá ako poslanecký a nie vládny. Ak by išlo o vlády návrh, musela by mu predchádzať aj medzirezortná diskusia. S Via Iuris súhlasí aj predseda hospodárskeho výboru Peter Kremský.

„Je to veľmi rozsiahly zákon. Tiež som veľmi prekvapený, že ho nepredkladal pán podpredseda vlády Holý, ale sa sem dostal cez poslancov. Práve tento zákon, ktorý je taký rozsiahly a vyžadoval si ešte toľko pozmeňujúcich návrhov, sa neodložil.“ dodal.

Podľa Via Iuris sú navyše návrhy na zmenu stavebnej legislatívy napísané zmätočne a hrozí, že orgány štátnej správy nebudú vedieť podľa nej postupovať. Parlament by mal o návrhu hlasovať popoludní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál