Na hlavný obsah

Poslanci parlamentu v stredu opäť odsunuli hlasovanie. Zákony, o ktorých mali rokovať, presunuli na štvrtok

Čaká ich hlasovací maratón.

Poslanci parlamentu v stredu opäť odsunuli hlasovanie. Zákony, o ktorých mali rokovať, presunuli na štvrtok
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Poslanci parlamentu v stredu (24. 5.) opäť odsunuli hlasovanie. Desiatky zákonov, o ktorých mali rozhodovať v stredu, si preložili na posledný deň schôdze, teda na štvrtok (25. 5.). Vo štvrtok ich teda opäť čaká hlasovací maratón. Dôvody prečo sa to stalo, strany vysvetľujú po svojom.

Poslanci z hnutia Sme rodina s podporou Smeru a Republiky vytiahli kartičky z hlasovacích zariadení už pri hlasovaní o prvom zákone o turistických trasách. Poslanci Sme rodina trvajú na tom, že novela zákona o turistických trasách vyvolá boj medzi ochranármi a turistami.

“Bolo nás málo a tým pádom, využili sme tú obštrukciu pretože tam je toľko zlých vecí urobených, že vo výsledku urobíme viac škody,“ uviedol poslanec NR SR a predseda výboru pre pôdohospodárstvo Jaroslav Karahuta (Sme rodina).

Dianiu v parlamente sa venovala redaktorka RTVS Diana Kovaľová:

Strana SaS však za zablokovaním hlasovania vidí iný dôvod. Podľa nej poslanci potrebujú čas na získanie podpory pre iné zákony.

“Potrebovali odsunúť celý blok hlasovaní na zajtra, aby si vytvorili nejaké vlastné páky a dohody o hlasovaniach o iných zákonoch určite nebolo predmetom obsah zákona o turistických trasách,“ myslí si poslankyňa NR SR a predsedníčka poslaneckého klubu Anna Zemanová (SaS).

Po 15 minútovej prestávke prišiel Boris Kollár (Sme rodina) s návrhom, aby sa o zhruba tridsiatke zákonov hlasovalo až vo štvrtok. “Hlasovať budeme zajtra o 17-tej,“ spresnil.

Hlasovanie sa vo štvrtok môže predĺžiť

“Dalo sa to urobiť aj iným spôsobom, stačilo nezahlasovať za okamžité posunutie do tretieho čítania. Myslím, že by si mohli moji kolegovia lepšie naštudovať rokovací poriadok, nebol dôvod takto zablokovať parlament, znamená to, že zajtra budeme hlasovať asi do polnoci,“ uviedol poslanec NR SR a člen strany Demokrati Miroslav Kollár.

“Videli sme, že v pléne je len malý počet poslancov. Bolo tam len 125 poslancov. Jednoducho sme využili legitímnu obštrukciu. Nechceli sme, aby tento návrh zákona bol schváleným,“ dodal poslanec NR SR Marián Kéry (Smer-SD).

“Myslím, že tu budú ešte rôzne hry a niektorým poslancom sa veľmi chce ísť domov a veľmi veľmi chcú skončiť. Možno takto hľadajú cestičku, že na konci zajtra zistíme, že sa to ani neodblokuje,“ povedal poslanec NR SR a predseda hnutia Igor Matovič (OĽANO).

“Zajtra tu bude ale fakt reálne veľký maratón. Môže to znamenať čokoľvek, znova zablokovanie parlamentu, určite to bude znamenať, že to bude trvať dlho,“ dodal poslanec NR SR Marián Viskupič.

Poslancov vo štvrtok čaká posledný deň májovej schôdze. Hlasovať budú pravdepodobne až o 80-tich zákonoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko