Na hlavný obsah

Poslanci posunuli do druhého čítania novelu ústavy, ktorá rieši nový model financovania RTVS

Návrh predložil poslanec Milan Vetrák.

Poslanci posunuli do druhého čítania novelu ústavy, ktorá rieši nový model financovania RTVS
Na snímke poslanci Národnej rady (NR) SR počas rokovania na 90. schôdzi parlamentu. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Kultúrna, obsahová a informačná pluralita médií by mohla byť súčasťou slobody prejavu a práva na informácie. Vyplýva to z novely Ústavy SR, ktorú poslanci Národnej rady (NR) SR posunuli v utorok (16. 5.) do druhého čítania. Predložil ju šéf Ústavnoprávneho výboru NR SR Milan Vetrák (OĽANO).

Vetrák tiež navrhol, aby sa do ústavy doplnilo ustanovenie, že mediálny systém SR je založený na duálnom systéme vysielania verejnoprávnych médií a súkromných médií a na pluralite iných médií.

„Verejnoprávne médiá financujú transparentne a tak, aby zabezpečili ich politickú nezávislosť a ekonomická samostatnosť,“ píše sa v navrhovanom doplnení ústavy.

Súčasťou ústavy by malo byť aj ustanovenie, že verejnoprávny vysielateľ je financovaný predovšetkým z verejných prostriedkov. A to v sume zodpovedajúcej najmenej 0,15 percenta z hrubého domáceho produktu SR „vyjadreného v bežných cenách za kalendárny rok, ktorý dva roky predchádza príslušnému kalendárnemu roku“. Novelizácia ústavy by mala byť účinná dňom vyhlásenia.

Vetrák chce návrhom špecifikovať ústavnoprávny rámec existencie a financovania médií verejnej služby, predovšetkým Rozhlasu a televízie Slovenska.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko